српски » енглески UK   нешто образложити 3


77 [седамдесет и седам]

нешто образложити 3

-

+ 77 [seventy-seven]

+ giving reasons 3

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Зашто не једете торту? Wh- a----- y-- e----- t-- c---? +
Ја морам смршати. I m--- l--- w-----. +
Ја је не једем, јер морам смршати. I’- n-- e----- i- b------ I m--- l--- w-----. +
   
Зашто не пијете пиво? Wh- a----- y-- d------- t-- b---? +
Ја морам још возити. I h--- t- d----. +
Ја га не пијем, јер још морам возити. I’- n-- d------- i- b------ I h--- t- d----. +
   
Зашто не пијеш кафу? Wh- a----- y-- d------- t-- c-----? +
Хладна је. It i- c---. +
Ја је не пијем, јер је хладна. I’- n-- d------- i- b------ i- i- c---. +
   
Зашто не пијеш чај? Wh- a----- y-- d------- t-- t--? +
Немам шећера. I h--- n- s----. +
Ја га не пијем, јер немам шећера. I’- n-- d------- i- b------ I d---- h--- a-- s----. +
   
Зашто не једете супу? Wh- a----- y-- e----- t-- s---? +
Ја је нисам наручио / наручила. I d----- o---- i-. +
Ја је не једем, јер је нисам наручио / наручила. I’- n-- e----- i- b------ I d----- o---- i-. +
   
Зашто не једете месо? Wh- d---- y-- e-- t-- m---? +
Ја сам вегетеријанац. I a- a v---------. +
Ја га не једем, јер сам вегетеријанац. I’- n-- e----- i- b------ I a- a v---------. +
   

Гестикулирање помаже у учењу страних речи

У процесу учења нових речи наш мозак је врло запослен. Он мора да похрани сваку реч. Ви га у томе можете подржати. Гестикулирање је одличан начин помоћи. Гестикулација потпомаже меморисање. Речи се боље памте уколико меморија уједно прерађује и покрете. Једна студија је ово јасно потврдила. Научници су од испитаника захтевали да уче стране речи. У питању су биле измишљене речи. Оне су припадале једном вештачком језику. Неколико речи је испитаницима било пренето уз гестикулирање. То значи да их испитаници нису само чули и прочитали. Користећи гесте они су приказивали њихово значење.

Док су учили, мерена им је мождана активност. У току испитивања се дошло до занимљивог открића. Учење речи подржаваних гестикулирањем активирало је неколико региона у мозгу. Осим у центру за говор активност се показала и у сензомоторним деловима мозга. Ова додатна мождана активност утиче на памћење. При учењу уз помоћ гестикулације долази до стварања комплексне мреже. Ова мрежа меморише научене речи у неколико можданих области. На тај начин се речник брже обрађује. Када нам је потребна нека реч, мозак је брже налази. Речи се на тај начин и боље похрањују. Наравно, веома је важно да се гестикулирање повезује са датом речју. Мозак је у стању да препозна уколико реч и гестикулирање не иду руку под руку. Ове научне спознаје могле би водити стварању нових метода учења. Особе које о језицима знају врло мало, често уче споро. Можда ће им процес учења бити бржи и лакши уколико речи имитирају покретима…
Одгонетните језик!
Каталонски спада у породицу романских језика. У блиском је сродству са шпанским, француским и италијанским. Говори се у Андори, у шпанској регији Каталонији и на Балеарским острвима. Каталонски се говори и у деловима Арагона и Валенције. Укупно око 12 милиона људи говори или разуме _______. Језик је настао између 8. и 10. века у подручју Пиринеја. Територијалним освајањима се затим проширио на југ и исток.

Важно је знати да _______ није дијалекат шпанског. Развио се из вулгарног латинског и важи за посебан језик. Шпанци или Латиноамериканци га значи не разумеју аутоматски. Многе структуре ******ског су сличне онима у другим романским језицима. Међутим, има и неколико посебности које се на појављују у другим језицима. Говорници ******ског су веома поносни на свој језик. И политика се већ неколико деценија активно заузима за _______. Учите _______, овај језик има будућност!