српски » енглески UK   Императив 1


89 [осамдесет и девет]

Императив 1

-

+ 89 [eighty-nine]

+ Imperative 1

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Ти си лењ / лења – не буди тако лењ / лења! Yo- a-- s- l--- – d---- b- s- l---! +
Ти спаваш тако дуго – не спавај тако дуго! Yo- s---- f-- s- l--- – d---- s---- s- l---! +
Ти долазиш тако касно – не долази тако касно! Yo- c--- h--- s- l--- – d---- c--- h--- s- l---! +
   
Ти се смејеш тако гласно – не смеј се тако гласно! Yo- l---- s- l----- – d---- l---- s- l-----! +
Ти говориш тако тихо – не говори тако тихо! Yo- s---- s- s----- – d---- s---- s- s-----! +
Ти пијеш превише – не пиј тако пуно! Yo- d---- t-- m--- – d---- d---- s- m---! +
   
Ти пушиш превише – не пуши тако пуно! Yo- s---- t-- m--- – d---- s---- s- m---! +
Ти радиш пуно – не ради толико пуно! Yo- w--- t-- m--- – d---- w--- s- m---! +
Ти возиш тако брзо – не вози тако брзо! Yo- d---- t-- f--- – d---- d---- s- f---! +
   
Устаните, господине Милер! Ge- u-- M-. M-----! +
Седите, господине Милер! Si- d---- M-. M-----! +
Останите седeти, господине Милер! Re---- s------ M-. M-----! +
   
Стрпите се! Be p------! +
Не журите! Ta-- y--- t---! +
Сачекајте један моменат! Wa-- a m-----! +
   
Будите пажљиви! Be c------! +
Будите тачни! Be p-------! +
Не будите глупи! Do--- b- s-----! +
   

Кинсески језик

Кинески је језик највећег броја људи на свету. Ипак, не постоји само један кинески језик. Има их неколико. Сви они припадају сино-тибетанској језичкој групи. Кинеским језиком говори око 1.3 милијарде људи. Већина њих живи у Народној Републици Кини и на Тајвану. У многим земљама постоје и мањине које се служе кинеским језиком. Највећи кинески језик је књижевни кинески. Овај стандардизовани језик на високом нивоу такође називамо и мандаринским. Мандарински је званични језик Народне Републике Кине. Други кинески језици се често називају дијалектом. Мандарински се такође говори на Тајвану и у Сингапуру. Он је матерњи језик 850 милиона људи.

Ипак га разумеју скоро сви они који говоре кинеским језиком. Из тог разлога га у комуникацији користе и они који говоре дијалектима. Сви Кинези употребљавају једно заједничко писмено. Кинеско писмо старо је између четири и пет хиљада година. Тиме кинески има најдужу књижевну традицију. И друге азијске културе употребљавају кинеско писмо. Кинеска писмена су много компликованија од оних у алфабетским системима. Говорни кинески, с друге стране, није толико компликован. Граматику је релативно лако савладати. Стога они који уче овај језик могу брзо напредовати. Све је већи број људи који жели да учи кинески! Кинески као страни језик све више добија на значају. У данашње време свуда се нуде курсеви кинеског. Скупите и ви храброст! Кинески постаје језик будућности ...
Одгонетните језик!
Португалски спада у романске језике. У уском је сродству са шпанским и с каталонским. Развио се из вулгарног латинског римских војника. За око 10 милиона људи је европски _______ матерњи језик. Он је такође један од најважнијих светских језика… То је повезано с прошлошћу Португала као колонијалне силе. У 15. и 16. веку је нација морепловаца донела свој језик на друге континенте.

У деловима Африке и Азије се и данас говори _______. Земље у којима се говори овај језик оријентишу се језички углавном на европски узор. У Бразилу је то друкчије. Језик који се тамо говори има неколико посебности и сматра се посебним варијететом. Ипак се Португалци у правилу могу добро споразумевати с Бразилцима. Укупно више од 240 милиона људи на свету говори _______. Осим тога има око 20 креолских језика који се базирају на ******ском. Португалски данас спада у светске језике.