српски » енглески UK   Дани у недељи


9 [девет]

Дани у недељи

-

+ 9 [nine]

+ Days of the week

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Понедељак Mo---y +
Уторак Tu----y +
Среда We------y +
   
Четвртак Th-----y +
Петак Fr---y +
Субота Sa-----y +
   
Недеља Su---y +
Недеља th- w--k +
од понедељка до недеље fr-- M----- t- S----y +
   
Први дан је понедељак. Th- f---- d-- i- M-----. +
Други дан је уторак. Th- s----- d-- i- T------. +
Трећи дан је среда. Th- t---- d-- i- W--------. +
   
Четврти дан је четвртак. Th- f----- d-- i- T-------. +
Пети дан је петак. Th- f---- d-- i- F-----. +
Шести дан је субота. Th- s---- d-- i- S-------. +
   
Седми дан је недеља. Th- s------ d-- i- S-----. +
Седмица има седам дана. Th- w--- h-- s---- d---. +
Ми радимо само пет дана. We o--- w--- f-- f--- d---. +
   

Вештачки језик Есперанто

У данашње време, енглески је најважнији универзални језик. Сматра се да су сви у стању да се њиме споразумевају. Али и други језици настоје да постигну овај циљ. На пример, језици који су вештачка творевина. Овакви језици ставарју се и развијају с намером. То значи да постоји план на основу кога се стварају. Код вештачких језика долази до мешања елемената различитих језика. На тај начин се настоји да се великом броју људи омогући да их савладају. Циљ сваког вештачког језика је олакшана комуникација међу народима. Најпознатији вештачки језик је есперанто. Свету је по први пут представљен у Варшави, 1887. године. Његов оснивач је био лекар Лудвик Лазар Заменоф. Његова теза је била да су проблеми у комуникацији један од главних узрока социјалних немира.

Ово га је навело да ради на стварању једног заједничког језика којиби зближио људе. Очекивао је да ће уз помоћ овог језика људи моћи да се споразумевају на равноправној основи. Заменофљев псеудоним био је Др. Есперанто - онај који се нада. Ово само описује колике је наде полагао у свој сан. Но, идеја универзалног споразумевања, много је старија. Познато је да је до данас створено много оваквих језика. Уз њих се повезују и циљеви као што су толеранција и људска права. У данашње време есперанто се говори у више од 120 земаља. Но, есперанто има и своје критичаре. На пример: 70% речника потиче из романских језика. И уопште, есперанто је очигледно формиран по узору на индоевропске језике. Они који говоре есперанто, размењују искуства на конвенцијама и по клубовима. Они такође редовно организују састанке и предавања. Па, јесте ли расположени за мало есперанта? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!
Одгонетните језик!
Амерички _______ спада у западногерманске језике. Као и канадски _______, то је северноамерички дијалекат ******ог. То је матерњи језик око 300 милиона људи. Тиме је то варијанта ******ог с највише говорника. Међутим, веома је сличан британском ******ом. Говорници обе варијанте се у правилу без проблема споразумевају. Једино када обе стране говоре јако израженим дијалектима, конверзација постаје тежа.

Упркос сличностима, постоји неколико значајних разлика између две варијанте. То се пре свега односи на изговор, лексички фонд и правопис. У неким случајевима појављују се и одступања у граматичким правилима и правилима употребе правописних знакова. У поређењу с британским _______м повећава се важност америчког ******ог. Разлог томе је пре свега велики утицај северноамеричке филмске и музичке индустрије. Оне деценијама извозе свој језик у цели свет. Чак Индија и Пакистан, некадашње британске колоније, преузимају американизме… Научите амерички _______, јер је то најутицајнији језик на свету!