српски » енглески UK   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

+ 99 [ninety-nine]

+ Genitive

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Мачка моје пријатељице my g----------- c-t +
Пас мог пријатеља my b---------- d-g +
Играчке моје деце my c--------- t--s +
   
Ово је мантил мог колеге. Th-- i- m- c---------- o-------. +
Ово је ауто моје колегинице. Th-- i- m- c---------- c--. +
Ово је посао мојих колега. Th-- i- m- c---------- w---. +
   
Дугме на кошуљи је отпало. Th- b----- f--- t-- s---- i- g---. +
Кључ од гараже је нестао. Th- g----- k-- i- g---. +
Шефов компјутер је покварен. Th- b---- c------- i- n-- w------. +
   
Ко су родитељи девојчице? Wh- a-- t-- g----- p------? +
Како да дођем до куће њених родитеља? Ho- d- I g-- t- h-- p------- h----? +
Кућа се налази на крају улице. Th- h---- i- a- t-- e-- o- t-- r---. +
   
Како се зове главни град Швајцарске? Wh-- i- t-- n--- o- t-- c------ c--- o- S----------? +
Који је наслов књиге? Wh-- i- t-- t---- o- t-- b---? +
Како се зову деца oд комшијe? Wh-- a-- t-- n---- o- t-- n---------- / n--------- (a-.) c-------? +
   
Када је школски распуст деце? Wh-- a-- t-- c--------- h-------? +
Када су докторови термини за пацијенте? Wh-- a-- t-- d------- c----------- t----? +
Када је отворен музеј? Wh-- t--- i- t-- m----- o---? +
   

Боља концентрација = боље учење

Кад учимо морамо се концентрисати. Сву пажњу морамо усредсредити само на једну ствар. Моћ концентрације није урођена. Најпре је неопходно научити како да се концентришемо. До овога углавном долази у забавишту или у школи. Са шест година деца се могу концентрисати око 15 минута. Код деце од 14 година ово траје двоструко дуже. Фаза концентрације одраслих је 45 минута. После извесног времена концентрација почиње да попушта. Ученици тада полако почињу да губе интересовање за материју. Може се десити да постану преморени или дођу у стресну ситуацију. Резултат тога је да учење постаје све теже. Меморија више није у стању да добро задржава штиво.

Ипак, могуће је повећати концентрацију. Веома је важно да сте се пре учења наспавали. Уморна особа може се концентрисати само кратко време. Кад смо уморни, мозак прави више грешака. Емотивно стање такође утиче на концентрацију. Особа која жели да ефикасно учи мора се налазити у неутралном стању духа. Претерани број позитивних или бегативних емоција омета успех у учењу. Разуме се да нисмо увек у стању да контролишемо емоције. Али, барем можемо настојати да их у процесу учења игноришемо. Особа која жели да се концентрише мора бити мотивисана. Када учимо, увек пред очима морамо имати циљ. Само тада је мозак спреман да се концентрише. За добру концентрацију је тишина такође један од важних предуслова. Када учите треба да пијете довољно воде; ово вас држи будним ... Ко се приджрав ових савета, сигурно остаје дуже концентрисан!
Одгонетните језик!
Телугу је матерњи језик око 75 милиона људи. Спада у дравидске језике. Телугу се говори првенствено у југоисточној Индији. После језика хинду и бенгали то је језик којим говори највише људи у Индији. Пре су се писани и говорни _______ доста разликовали. Скоро би се могло рећи да су то била два различита језика. Онда је књижевни језик модернизиран, тако да се свуда може користити.

Телугу се дели на пуно дијалеката, при чему се северни сматрају посебно чистим. Изговор није баш једноставан. У сваком случају би изговор требало вежбати с говорником матерњег језика. Телугу користи властито писмо. То је мешавина абецеде и слоговног писма. Особеност писма су многи округли облици. Они су типични за јужноиндијска писма. Учите _______ јер се с њим има пуно тога открити!