српски » француски   Јуче – данас – сутра


10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

10 [dix]

Hier – aujourd’hui – demain

10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

10 [dix]

Hier – aujourd’hui – demain

Кликните да видите текст:   
српскиfrançais
Јуче је била субота. Hi--- c------ s-----.
Јуче сам био / била у биоскопу. Hi--- j- s--- a--- a- c-----.
Филм је био интересантан. Le f--- é---- i----------.
   
Данас је недеља. Au---------- c---- d-------.
Данас не радим. Au---------- j- n- t-------- p--.
Остајем код куће. Je r---- à l- m-----.
   
Сутра је понедељак. De----- c---- l----.
Сутра поново радим. De----- j- r--------- à t---------.
Ја радим у бироу. Je t-------- a- b-----.
   
Ко је то? Qu- e----- ?
То је Петер. C’--- P-----.
Петер је студент. Pi---- e-- é-------.
   
Ко је то? Qu- e----- ?
То је Марта. C’--- M-----.
Марта је секретарица. Ma---- e-- s---------.
   
Петер и Марта су пријатељи. Pi---- e- M----- s--- a---.
Петер је Мартин пријатељ. Pi---- e-- l---- d- M-----.
Марта је Петерова пријатељица. Ma---- e-- l----- d- P-----.
   

Учење у сну

У данашње време су страни језици део општег образовања. Кад би само њихово савлађивање било мање напорно! За оне који са учењем језика имају потешкоће имамо добре вести. У сну се најефикасније учи. До овог закључка су дошле бројне научне студије. Баш ту чињеницу можемо користити при учењу језика. У сну се прерађују искуства протеклог дана. Тада наш мозак анализира нове утиске. Све што смо у току дана доживели, у сну се још једном обрађује. У том процесу се у мозгу утврђују нови садржаји. Ствари које научимо непосредно пред спавање најдуже задржавамо. Зато је од велике помоћи да о важним ставрима размишљамо увече. У различитим фазама сна уче се различити садржаји.

РЕМ-сан, на пример, је подобан за психомоторно учење. Ту спадају спортови, или свирање неког инструмента. Насупрот томе, учење чистог знања, одвија се у дубоком сну. Ту се утврђује све што смо научили. Речник и граматика такође! Док учимо језике, мозак мора пуно да ради. Мора да меморише нове речи и правила. У сну се све ово одвија још једанпут. Научници ову појаву називају теоријом понављања. Разумљиво, битно је да добро спавамо. И тело и дух треба да се добро одморе. Само тада мозак може исправно функционисати. Могло би се рећи: добар сан - добро спознајно функционисање. Док се ми лепо одмарамо, наш мозак ради ... Е па онда: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc! (лаку ноћ!)
Одгонетните језик!
Британски _______ је облик ******ог који се говори у Великој Британији. Спада у западногерманске језике. За око 60 милиона то је матерњи језик. У неколико тачака се разликује од америчког ******ог. Зато се говори о ******ом као плурицентричном језику. То значи да је то језик који има више стандардних варијаната. Разлике се могу, на пример, односити на изговор, лексички фонд и правопис.

Британски _______ се дели на пуно дијалеката који су деломице веома различити. Говорници дијалекта дуго времена су сматрани за необразоване и да једва могу да се образују за добра занимања. Данас је то друкчије, иако дијалекти у Великој Британији још увек играју важну улогу. У британском ******ом приметан је снажан утицај француског. То је повезано са заузимањем Велике Британије од стране Нормана 1066. године. У време колонијализма Велика Британија је проширила свој језик на друге континенте. Тако је _______ током задњих векова постао најважнији језик на свету… Учите _______, али оригинал!