српски » француски   Зависне реченице са да 1


91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

+ 91 [quatre-vingt-onze]

+ Subordonnées avec que 1

91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

91 [quatre-vingt-onze]

Subordonnées avec que 1

Кликните да видите текст:   
српскиfrançais
Време ће можда сутра бити боље. Le t---- s--- p----------- m------- d-----. +
Одакле знате то? D’-- l- s--------- ? +
Ја се надам да ће бити боље. J’------ q---- s--- m-------. +
   
Он долази сасвим сигурно. Il v------ c-----------. +
Да ли је то сигурно? Es---- q-- c---- s-- ? +
Знам да он долази. Je s--- q---- v------. +
   
Он ће сигурно назвати. Il a-------- c-----------. +
Стварно? Vr------ ? +
Ја верујем да ће назвати. Je c---- q---- a--------. +
   
Вино је сигурно старо. Le v-- e-- p----------- v----. +
Знате ли то сигурно? En ê-------- c------ ? +
Ја претпостављам да је старо. Je s------ q---- e-- v----. +
   
Наш шеф добро изгледа. No--- c--- e-- b---. +
Сматрате ли? Vo-- t------ ? +
Сматрам да чак врло добро изгледа. Je t----- m--- q---- e-- t--- b---. +
   
Шеф сигурно има девојку. Le c--- a c----------- u-- a---. +
Верујете ли стварно? Le c---------- v------- ? +
Врло је могуће да има девојку. C’--- b--- p------- q---- a-- u-- a---. +
   

Шпански језик

Шпански спада у светске језике. За 380 милиона људи ово је матерњи језик. Осим тога га и многи људи говоре као страни језик. Тиме је шпански један од најважнијих светских језика. Он је такође највећи и од свих романских језика. Шпанци свој језик називају español или castellano.(еспањол/кастелано). Термин кастелано нам указује на порекло шпанскиг језика. Развио се из језика говореног у пределу Кастиље. Већина Шпанаца говорила је кастелано још у 16. веку. У данашње време се кастелано и еспањол употребљавају као синоними. Но ово може имати и политичку димензију. Шпански језик је распрострањиван освајањима и колонизацијом. Такође се говори у западној Африци и на Филипинима.

Ипак, највише људи га говори у Америци. Шпански језик доминира у централној и јужној Америци. Ипак, број људи који се служи шпанским расте и у САД. Овде га говори око 50 милиона људи. А то је много више него у самој Шпанији! Амерички шпански се разликује од европског шпанског. На разлике наилазимо и у речнику и у граматици. У Америци се, на пример, употребљава другачије прошло време. У речнику такође има пуно разлика. Неке речи су у употреби само у Америци, неке само у Шпанији. Али ни у Америци шпански није униформан језик. Постоје многе варијације шпанског. После енглеског, шпански се најчешће учи као страни језик. А може се научити релативно брзо. Шта још чекате? - ¡Vamos!
Одгонетните језик!
Румунски спада у источнороманске језике. То је матерњи језик око 28 милиона људи. Они углавном живе у Румунији и Молдавији. Румунски је такође службени језик Републике Молдавије. И у Србији и Украјини има већих заједница које говоре _______. Румунски је настао из латинског. Римљани су прије у региону око Дунава имали две провинције.

Италијански је најсроднији ******ском. Румуни зато могу у већини случајева добро разумети Италијане. Док обратно то није увек случај. Разлог је што _______ има пуно словенских речи. И на гласовни систем ******ског су утицали суседни словенски језици. У ******ској абецеди зато има неколико посебних знакова. Румунски се пише како се изговара. И још увек има пуно сличности са старим латинским структурама… Али управо то чини откривање овог језика тако узбудљив!