српски » хрватски   У робној кући


52 [педесет и два]

У робној кући

-

52 [pedeset i dva]

U robnoj kući

52 [педесет и два]

У робној кући

-

52 [pedeset i dva]

U robnoj kući

Кликните да видите текст:   
српскиhrvatski
Идемо ли у робну кућу? Id--- l- u r---- k---?
Ја морам обавити куповину. Mo--- o------ k-----.
Хоћу пуно тога да купим. Ho-- p--- t--- k-----.
   
Где су канцеларијски артикли? Gd-- s- u------ a------?
Требам коверте и папир за писма. Tr---- o------- z- p---- i p---- z- p----.
Требам хемијске оловке и фломастере. Tr---- k------- i f---------.
   
Где је намештај? Gd-- j- n--------?
Требам ормар и комоду. Tr---- o---- i k-----.
Требам писаћи сто и регал. Tr---- p----- s--- i p-----.
   
Где су играчке? Gd-- s- i------?
Требам лутку и медведића. Tr---- l---- i m---------.
Требам фудбалску лопту и шах. Tr---- n-------- l---- i š--.
   
Где је алат? Gd-- j- a---?
Требам чекић и клешта. Tr---- č---- i k-------.
Требам бушилицу и одвијач. Tr---- b------- i o------.
   
Где је накит? Gd-- j------?
Требам огрлицу и наруквицу. Tr---- l----- i n--------.
Требам прстен и наушнице. Tr---- p----- i n-------.
   

Жене су лингвистички надареније од мушкараца!

Жене су подједнако интелигентне као и мушкарци. И једни и други имају у просеку једанк коефицијент интелигениције. Ипак, компетентност им се у вези појединих ствари разликује. Мушкарци, на пример, боље тродимензионално мисле. Они такође лакше решавају математичке проблеме. Жене, с друге стране, имају бољу меморију. Оне такође боље владају језицима. Жене праве много мањи број грешака и у правопису и у граматици. Оне такође имају богатији речник и читају течније. Због тога у просеку постижу боље резултате на тестовима језика. Разлог ове предности је у мозгу. Мушки мозак је другачије организован од женског. За језике је одговорна лева половина мозга.

Овај мождани регион контролише лингвистичке процесе. Осим тога, жене у прерађивању језика користе обе половине мозга. Што је још важније, њихове мождане половине боље размењују информације. Зато је женски мозак много активнији у обради језика. Тако жене могу пуно ефикасније да прерађују говор. Још увек није познато зашто се њихов мозак разликује. Неки научници сматрају да је узрок овоме биолошке природе. Мушки и женски гени утичу на развој мозга. Разлика такође постоји и због различитих хормона. Други тврде да васпитање условљава развој. Зато што се женским бебама више чита и са њима се чешће разговара. Дечаци, насупрот томе, чешће добијају техничке играчке. Зато би могло бити тачно да околина такође утиче на обликовање мозга. Противаргумент је да извесне разлике постоје свуда у свету. У свакој култури деца се другачије одгајају.
Одгонетните језик!
Вијетнамски спада у мон-кмерске језике. То је матерњи језик више од 80 милиона људи. Није у сродству с кинеским. Велики део језичког фонда је, међутим, кинеског порекла. Разлог томе је што је Вијетнам био 1000 година под доминацијом Кине. У доба колонијализма француски је имао велики утицај на развој ******ског. Вијетнамски је тонски језик.

То значи да висина тона слогова одлучује о њиховом значењу. Погрешан изговор може изговорено потпуно променити или чак обесмислити. У ******ском се укупно разликује шест висина тонова. Језик данас користи латинична слова. Некад су се користили кинески писани знакови. Пошто је _______ изолирајући језик, речи се не деклинирају. Језик је још увек недовољно истражен… Откријте га, заиста се исплати!