српски » јапански   У ресторану 2


30 [тридесет]

У ресторану 2

-

+ 30 [三十]30 [San jū]

+ レストランで2resutoran de 2

30 [тридесет]

У ресторану 2

-

30 [三十]
30 [San jū]

レストランで2
resutoran de 2

Кликните да видите текст:   
српски日本語
Cок од јабуке, молим. リン------ お-- し-- 。
r-------- o o------------.
+
Лимунаду, молим. レモ---- お-- し-- 。
r------- o o------------.
+
Сок од парадајза, молим. トマ------ お-- し-- 。
t--------- o o------------.
+
   
Ја бих радо чашу црвеног вина. 赤ワ--- 一- く--- 。
a------ o i---- k------.
+
Ја бих радо чашу белог вина. 白ワ--- 一- く--- 。
s---- w--- o i---- k------.
+
Ја бих радо флашу шампањца. シャ---- 一- く--- 。
s------ o i---- k------.
+
   
Волиш ли рибу? 魚は 好- で- か ?
s----- w- s------- k-?
+
Волиш ли говедину? 牛肉- 好- で- か ?
g------ w- s------- k-?
+
Волиш ли свињетину? 豚肉- 好- で- か ?
b------- w- s------- k-?
+
   
Хтео / хтела бих нешто без меса. 何か 、 肉-- 以-- も-- お-- し-- 。
n------ n--- r---- i--- n- m--- o o------------.
+
Хтео / хтела бих плату са поврћем. 野菜- 盛----- お-- し-- 。
y---- n- m-------- o o------------.
+
Хтео / хтела бих нешто што не траје дуго. 早く で-- も-- お-- し-- 。
h----- d----- m--- o o------------.
+
   
Желите ли то с пиринчeм? ライ---- し-- か ?
r----- t---- n- s------ k-?
+
Желите ли то с резанцима? ヌー----- し-- か ?
n----------- n- s------ k-?
+
Желите ли то с кромпиром? ジャ------ し-- か ?
j------------ n- s------ k-?
+
   
То ми није укусно. 口に 合---- 。
k---- n- a------.
+
Јело је хладно. 料理- 冷-- い-- 。
r---- g- s----- i----.
+
То ja нисам наручио / наручила. これ- 注--- い--- 。
k--- w- c----- s---- i-----.
+
   

Језик и реклама

Реклама представља специјалан облик комуникације. Сврха му је успостављање контакта између произвођача и потрошача. Као и сваки други облик комуникације и рекламирање има дугу историју. Политичари и кафане рекламирају се још од од античких времена. Језик рекламе употребљава специфичне елементе реторике. Пошто има циљ, она је планирана комуникација. Усмерена је буђењу пажње и интересовања конзумената. Али изнад свега намера јој је да нам пробуди жељу за одређеним предметом и наведе нас да га купимо. Из тог разлога је језик рекламе веома једноставан. Користи се мали број речи и једноставни слогани. Ово би требало да нас наведе да добро запамтимо њихову поруку. Уобичајена је употреба извесних врста речи као што су придеви и суперлативи. Оне описују неки предмет као изузетно користан.

Зато је језик рекламе увек врло позитиван. Занимљиво је рећи да култура увек условљава језик рекламе. Зато је у стању да нам много тога каже о једној култури. У данашње време појмови као што је "лепота" или "младост" доминирају многим друштвима. Речи "будућност" и "безбедност" се такође често помињу. Енглески се радо користи посебно у западним друштвима. Сматра се да је то један модеран и међународни језик. Због тога одлично функционише када су у питању технички производи. Елементи из романских језика употрбљавају се када су у питању уживања и страсти. Они се радо примењују када су у питању прехрамбени производи и козметика. Они који се служе дијалектом радо наглашавају вредности као што су домовина и традиција. Имена производа су врло често неологизми - измишљени изрази. Они углавном немају никакво значење, већ само лепо звуче. Имена неких производа направила су чак и каријеру! Име једне врсте усисивача за прашину (Хувер), чак је постало и глагол ( to hoover - усисивати прашину)!
Одгонетните језик!
Холандски спада у групу западногерманских језика. То значи да је сродан с немачким и енглеским. Холандски је матерњи језик за око 25 милиона људи. Већина њих живи у Холандији и Белгији. Али _______ се говори и у Индонезији и Суринаму. Разлог томе је што је Холандија некад била колонијална сила. Тако је _______ био база за разне креолске језике.

И јужноафрички африканс је настао из ******ског. То је најмлађи члан германске језичке породице. За _______ су карактеристичне многе речи из других језика. Посебно снажан утицај је пре имао француски. Често су преузимане и речи из немачког. Већ неколико деценија у овај језик долази све више енглеских речи. Неки се зато плаше да ће _______ у будућности потпуно нестати.