српски » грузијски   Сати


8 [осам]

Сати

-

8 [რვა]
8 [rva]

საათის დროები
saatis droebi

8 [осам]

Сати

-

8 [რვა]
8 [rva]

საათის დროები
saatis droebi

Кликните да видите текст:   
српскиქართული
Извините! მა-------
m---------!
Молим Вас колико је сати? უკ-------- რ----- ს-----?
u----------- r----- s-----?
Много хвала. დი-- მ------.
d--- m------.
   
Један је сат. პი----- ს-----.
p------- s-----.
Два су сата. ორ- ს-----.
o-- s-----.
Три су сата. სა-- ს-----.
s--- s-----.
   
Четири су сата. ოთ-- ს-----.
o---- s-----.
Пет је часова. ხუ-- ს-----.
k---- s-----.
Шест је часова. ექ--- ს-----.
e---- s-----.
   
Седам је часова. შვ--- ს-----.
s----- s-----.
Осам је часова. რვ- ს-----.
r-- s-----.
Девет је часова . ცხ-- ს-----.
t----- s-----.
   
Десет је часова. ათ- ს-----.
a-- s-----.
Једанаест је часова. თე------ ს-----.
t-------- s-----.
Дванаест је часова. თო----- ს-----.
t------- s-----.
   
Једна минута има шездесет секунди. ერ- წ---- ს----- წ----.
e-- t------- s------ t------.
Један сат има шездесет минута. ერ- ს----- ს----- წ----.
e-- s------ s------ t------.
Један дан има двадесет и четири сата. ერ- დ---- ო------- ს-----.
e-- d------ o--------- s-----.
   

Језичке породице

На земаљској кугли живи око седам милијарди становника. И тих седам милијарди говори седам хиљада језика! Баш као и људи, и језици имају рођаке. То значи да они воде порекло из заједничког прајезика. Такође има језика који су у потпуности изоловани. Генетски гледано нису у роду ни са једним другим језиком. У Европи на пример, баскијски језик, потпуно је изолован. Већина језика има "родитеље", "децу", "браћу и сестре". Они дакле припадају одређеној језичкој породици. Путем поређења можемо схватити до које мере су језици слични. Лингвисти сматрају да у данашње време постоји око три стотине оваквих генетских ентитета. Ту спада 180 породица које се састоје од више од једног језика. Осталих 120 спадају у изоловане језике.

Индоевропска језичка породица је највећа. Она обухвата отприлике 280 језика. Ту спадају романски, германски и словенски језици. То значи да се преко три милијарде становника свих континената њима служи. У Азији преовлађују сино-тибетански језици. Њима говори преко 1,300 милиона људи. Најважнији сино-тибетански језик је кинески. У Африци наилазимо на језичку породицу која је трећа по величини. Назив је добила по области у којој је распрострањена - у питању је нигер-конгоанска језична група. Представља говорно подручје "само" 350 милиона људи. Главни језик ове групе је свахили. У већини случајева влада правило да што је језичка сродност већа и разумевање је боље. Људи који се служе сродним језицима врло добро разумеју једни друге. Они могу релативно брзо да науче други језик. Према томе: учите језике, породична окупљања су увек лепа!
Одгонетните језик!
Немачки је матерњи језик за више од 90 милиона људи. Они живе углавном у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. И у Белгији, Лихтенштајну, северној Италији и Луксембургу се говори _______. Поред матерњих говорника има још 80 милиона људи који разумеју њемачки. Немачки је, наиме, страни језик који учи највише људи. Као и енглески и холандски спада у западногерманске језике. Кроз многе векове је био под утицајем других језика.

Разлог томе је што се подручје језика налази у средишту Европе. Данас се пре свега енглеске речи интегришу у _______ лексички фонд. Следећа карактеристика ******ог језика су разни дијалекти. Међутим, они јако губе на значају. Пре свега путем медија се све више шири стандарни језик. Зато многе школе желе да се у њима опет изучавају дијелекти. Граматика ******ог није баш једноставна, али труд се исплати! Јер _______ спада у десет најважнијих језика на свету...