српски » литвански   У пошти


59 [педесет и девет]

У пошти

-

+ 59 [penkiasdešimt devyni]

+ Pašte

59 [педесет и девет]

У пошти

-

59 [penkiasdešimt devyni]

Pašte

Кликните да видите текст:   
српскиlietuvių
Где је најближа пошта? Ku- (y--) a----------- / s------- p-----? +
Је ли далеко најближа пошта? Ar t--- i-- a---------- / s------- p----? +
Где је најближе поштанско сандуче? Ku- (y--) a---------- / s------ p---- d-----? +
   
Требам неколико поштанских маркица. Ma- r----- k---- p---- ž-----. +
За разгледницу и писмо. At------- i- l------. +
Колика је поштарина за Америку? Ko-- (y--) s------- m------- į A------? +
   
Колико је тежак пакет? Ki-- s----- s--------? +
Могу ли га послати ваздушном поштом? Ar g---- s----- j- o-- p----? +
За колико времена стиже? Ka-- i---- j-- e--? / K--- i---- u------- k-- j-- n----? +
   
Где могу телефонирати? Ku- g---- p----------? +
Где је најближа телефонска говорница? Ku- (y--) a---------- / s------ t------- b-----? +
Имате ли телефонске картице? Ar t----- t------- k-------? +
   
Имате ли телефонски именик? Ar t----- t------- k----? +
Знате ли позивни број за Аустрију? Ar ž----- A-------- k---? +
Моменат, погледаћу. Mi------- (a-) t--- p---------. +
   
Линија је увек заузета. Li---- v------- u-----. +
Који сте број бирали? Ko-- n----- s--------? +
Морате прво бирати нулу! Pi-------- t----- r----- n---. +
   

И емоције говоре различите језике!

На свету се говри многобројним језицима. Не постоји један универзалан људски језик. Али шта је са изразом лица? Да ли је језик емоција универзалан? Не, и овде постоје разлике! Дуго времена се веровало да сви људи на исти начин изражавају своје емоције. Сматрало се да је језик израза лица универзалан и да га сви разумеју. Чарлс Дарвин је веровао да су емоције изузетно важне за људска бића. Зато их је у свим културама подједнако требало разумети. Али новија истрживања су дошла до сасвим другачијих резулата. Показале су да и у језику емоција има великих разлика. То значи да култура из које потичемо утиче на нашу мимику. Зато и људи из различитих крајева емоције изражавају и интерпретирају на различит начин.

Наука разликује шест примарних емоција. Срећу, тугу, љутњу, гађење, страх и изненађење. Мимика европских народа разликује се од мимике Азијата. Такође с истих лица читају друге ствари. Ово је доказано бројним експериментима. У њима су се испитаницима путем компјутера приказивали различити изрази лица. Онда се од испитаника тражило да протумаче шта су видели. Многи су разлози зашто су се резултати разликовали. У неким културама се емоције радије приказују него у другим. Зато се интензитет израза лица не тумачи свуда исто. Припадници различитих култура такође обраћају пажњу на различите ствари. Кад тумаче мимику, Азијати обраћају већу пажњу очима. Европљани и Американци гледају првенствено уста. Ипак, један израз лица се у свим културама тумачи на исти начин ... У питању је љубазан осмех!
Одгонетните језик!
Бугарски спада у јужнословенске језике. Око 10 милиона људи говори _______. Већина њих живи наравно у Бугарској. Али и у другим земљама се говори _______. Ту спадају на пример Украјина и Молдавија. Бугарски је један од најстаријих документованих словенских језика. И има пуно посебности.

Упадљива је, на пример, сличност с албанским и румунским. Оба ова језика не спадају у словенске језике. Па ипак има пуно паралела. Зато се сви ови језици називају и балкански језици. Имају пуно заједничких црта, иако међусобно нису сродни. Бугарски глаголи могу имати изузетно пуно облика. У ******ом такође не постоји инфинитив. Ко жели да учи овај занимљиви језик, веома брзо ће открити пуно нових ствари!