српски » маратхи   Јуче – данас – сутра


10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

१० [दहा]
10 [Dahā]

काल – आज – उद्या
kāla – āja – udyā

10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

१० [दहा]
10 [Dahā]

काल – आज – उद्या
kāla – āja – udyā

Кликните да видите текст:   
српскиमराठी
Јуче је била субота. का- श----- ह---.
k--- ś------- h---.
Јуче сам био / била у биоскопу. का- म- च------ ब----- ग--- ह---. / ग--- ह---.
K--- m- c-------- b-------- g--- h---. / G--- h---.
Филм је био интересантан. चि----- म------ ह---.
C-------- m----------- h---.
   
Данас је недеља. आज र----- आ--.
Ā-- r------- ā--.
Данас не радим. आज म- क----- / न------ ज---- न---.
Ā-- m- k-----/ n--------- j----- n---.
Остајем код куће. मी घ-- र-----.
M- g---- r-------.
   
Сутра је понедељак. उद--- स----- आ--.
U--- s------- ā--.
Сутра поново радим. उद-------- म- प----- क----- ज----.
U--------- m- p---- k----- j-----.
Ја радим у бироу. मी ए-- क--------- क-- क---. / क---.
M- ē-- k---------- k--- k-----. / K-----.
   
Ко је то? तो क-- आ--?
T- k--- ā--?
То је Петер. तो प--- आ--.
T- p----- ā--.
Петер је студент. पी-- व--------- आ--.
P----- v-------- ā--.
   
Ко је то? ती क-- आ--?
T- k--- ā--?
То је Марта. ती म----- आ--.
T- m----- ā--.
Марта је секретарица. मा---- स--- आ--.
M----- s----- ā--.
   
Петер и Марта су пријатељи. पी-- आ-- म----- म---- आ---.
P----- ā-- m----- m---- ā----.
Петер је Мартин пријатељ. पी-- म------- म---- आ--.
P----- m------- m---- ā--.
Марта је Петерова пријатељица. मा---- प----- म------ आ--.
M----- p------- m------- ā--.
   

Учење у сну

У данашње време су страни језици део општег образовања. Кад би само њихово савлађивање било мање напорно! За оне који са учењем језика имају потешкоће имамо добре вести. У сну се најефикасније учи. До овог закључка су дошле бројне научне студије. Баш ту чињеницу можемо користити при учењу језика. У сну се прерађују искуства протеклог дана. Тада наш мозак анализира нове утиске. Све што смо у току дана доживели, у сну се још једном обрађује. У том процесу се у мозгу утврђују нови садржаји. Ствари које научимо непосредно пред спавање најдуже задржавамо. Зато је од велике помоћи да о важним ставрима размишљамо увече. У различитим фазама сна уче се различити садржаји.

РЕМ-сан, на пример, је подобан за психомоторно учење. Ту спадају спортови, или свирање неког инструмента. Насупрот томе, учење чистог знања, одвија се у дубоком сну. Ту се утврђује све што смо научили. Речник и граматика такође! Док учимо језике, мозак мора пуно да ради. Мора да меморише нове речи и правила. У сну се све ово одвија још једанпут. Научници ову појаву називају теоријом понављања. Разумљиво, битно је да добро спавамо. И тело и дух треба да се добро одморе. Само тада мозак може исправно функционисати. Могло би се рећи: добар сан - добро спознајно функционисање. Док се ми лепо одмарамо, наш мозак ради ... Е па онда: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc! (лаку ноћ!)
Одгонетните језик!
Британски _______ је облик ******ог који се говори у Великој Британији. Спада у западногерманске језике. За око 60 милиона то је матерњи језик. У неколико тачака се разликује од америчког ******ог. Зато се говори о ******ом као плурицентричном језику. То значи да је то језик који има више стандардних варијаната. Разлике се могу, на пример, односити на изговор, лексички фонд и правопис.

Британски _______ се дели на пуно дијалеката који су деломице веома различити. Говорници дијалекта дуго времена су сматрани за необразоване и да једва могу да се образују за добра занимања. Данас је то друкчије, иако дијалекти у Великој Британији још увек играју важну улогу. У британском ******ом приметан је снажан утицај француског. То је повезано са заузимањем Велике Британије од стране Нормана 1066. године. У време колонијализма Велика Британија је проширила свој језик на друге континенте. Тако је _______ током задњих векова постао најважнији језик на свету… Учите _______, али оригинал!