српски » пољски   У ресторану 2


30 [тридесет]

У ресторану 2

-

+ 30 [trzydzieści]

+ W restauracji 2

30 [тридесет]

У ресторану 2

-

30 [trzydzieści]

W restauracji 2

Кликните да видите текст:   
српскиpolski
Cок од јабуке, молим. Po------ s-- j-------. +
Лимунаду, молим. Po------ l--------. +
Сок од парадајза, молим. Po------ s-- p---------. +
   
Ја бих радо чашу црвеног вина. Po------ k-------- c--------- w---. +
Ја бих радо чашу белог вина. Po------ k-------- b------ w---. +
Ја бих радо флашу шампањца. Po------ b------ s-------. +
   
Волиш ли рибу? Lu---- r---? +
Волиш ли говедину? Lu---- w-------? +
Волиш ли свињетину? Lu---- w----------? +
   
Хтео / хтела бих нешто без меса. Ch------- / C--------- c-- b-- m----. +
Хтео / хтела бих плату са поврћем. Ch------- / C--------- b----- j-----. +
Хтео / хтела бих нешто што не траје дуго. Ch------- / C--------- c--- n- c- n-- t----- d---- c-----. +
   
Желите ли то с пиринчeм? Ch------ p-- / C-------- p--- d- t--- r--? +
Желите ли то с резанцима? Ch------ p-- / C-------- p--- d- t--- m------? +
Желите ли то с кромпиром? Ch------ p-- / C-------- p--- d- t--- z--------? +
   
То ми није укусно. To m- n-- s------. +
Јело је хладно. (T-) J------- j--- z----. +
То ja нисам наручио / наручила. Ja t--- n-- z--------- / z---------. +
   

Језик и реклама

Реклама представља специјалан облик комуникације. Сврха му је успостављање контакта између произвођача и потрошача. Као и сваки други облик комуникације и рекламирање има дугу историју. Политичари и кафане рекламирају се још од од античких времена. Језик рекламе употребљава специфичне елементе реторике. Пошто има циљ, она је планирана комуникација. Усмерена је буђењу пажње и интересовања конзумената. Али изнад свега намера јој је да нам пробуди жељу за одређеним предметом и наведе нас да га купимо. Из тог разлога је језик рекламе веома једноставан. Користи се мали број речи и једноставни слогани. Ово би требало да нас наведе да добро запамтимо њихову поруку. Уобичајена је употреба извесних врста речи као што су придеви и суперлативи. Оне описују неки предмет као изузетно користан.

Зато је језик рекламе увек врло позитиван. Занимљиво је рећи да култура увек условљава језик рекламе. Зато је у стању да нам много тога каже о једној култури. У данашње време појмови као што је "лепота" или "младост" доминирају многим друштвима. Речи "будућност" и "безбедност" се такође често помињу. Енглески се радо користи посебно у западним друштвима. Сматра се да је то један модеран и међународни језик. Због тога одлично функционише када су у питању технички производи. Елементи из романских језика употрбљавају се када су у питању уживања и страсти. Они се радо примењују када су у питању прехрамбени производи и козметика. Они који се служе дијалектом радо наглашавају вредности као што су домовина и традиција. Имена производа су врло често неологизми - измишљени изрази. Они углавном немају никакво значење, већ само лепо звуче. Имена неких производа направила су чак и каријеру! Име једне врсте усисивача за прашину (Хувер), чак је постало и глагол ( to hoover - усисивати прашину)!
Одгонетните језик!
Холандски спада у групу западногерманских језика. То значи да је сродан с немачким и енглеским. Холандски је матерњи језик за око 25 милиона људи. Већина њих живи у Холандији и Белгији. Али _______ се говори и у Индонезији и Суринаму. Разлог томе је што је Холандија некад била колонијална сила. Тако је _______ био база за разне креолске језике.

И јужноафрички африканс је настао из ******ског. То је најмлађи члан германске језичке породице. За _______ су карактеристичне многе речи из других језика. Посебно снажан утицај је пре имао француски. Често су преузимане и речи из немачког. Већ неколико деценија у овај језик долази све више енглеских речи. Неки се зато плаше да ће _______ у будућности потпуно нестати.