српски » пољски   нешто образложити 3


77 [седамдесет и седам]

нешто образложити 3

-

+ 77 [siedemdziesiąt siedem]

+ uzasadnić coś 3

77 [седамдесет и седам]

нешто образложити 3

-

77 [siedemdziesiąt siedem]

uzasadnić coś 3

Кликните да видите текст:   
српскиpolski
Зашто не једете торту? Dl------ n-- j- p-- / p--- t----? +
Ја морам смршати. Mu--- s-------. +
Ја је не једем, јер морам смршати. Ni- j--- b- m---- s-------. +
   
Зашто не пијете пиво? Dl------ n-- p--- p-- / p--- p---? +
Ја морам још возити. Mu--- j------ p--------. +
Ја га не пијем, јер још морам возити. Ni- p---- b- m---- j------ p--------. +
   
Зашто не пијеш кафу? Dl------ n-- p----- t-- k---? +
Хладна је. Je-- z----. +
Ја је не пијем, јер је хладна. Ni- p--- j--- b- j--- z----. +
   
Зашто не пијеш чај? Dl------ n-- p----- t-- h------? +
Немам шећера. Ni- m-- c----. +
Ја га не пијем, јер немам шећера. Ni- p--- j--- b- n-- m-- c----. +
   
Зашто не једете супу? Dl------ n-- j- p-- / p--- t-- z---? +
Ја је нисам наручио / наручила. Ni- z--------- / z--------- j--. +
Ја је не једем, јер је нисам наручио / наручила. Ni- j--- b- j-- n-- z--------- / z---------. +
   
Зашто не једете месо? Dl------ n-- j- p-- / p--- t--- m----? +
Ја сам вегетеријанац. Je---- w------------- / w-----------. +
Ја га не једем, јер сам вегетеријанац. Ni- j-- g-- b- j----- w------------- / w-----------. +
   

Гестикулирање помаже у учењу страних речи

У процесу учења нових речи наш мозак је врло запослен. Он мора да похрани сваку реч. Ви га у томе можете подржати. Гестикулирање је одличан начин помоћи. Гестикулација потпомаже меморисање. Речи се боље памте уколико меморија уједно прерађује и покрете. Једна студија је ово јасно потврдила. Научници су од испитаника захтевали да уче стране речи. У питању су биле измишљене речи. Оне су припадале једном вештачком језику. Неколико речи је испитаницима било пренето уз гестикулирање. То значи да их испитаници нису само чули и прочитали. Користећи гесте они су приказивали њихово значење.

Док су учили, мерена им је мождана активност. У току испитивања се дошло до занимљивог открића. Учење речи подржаваних гестикулирањем активирало је неколико региона у мозгу. Осим у центру за говор активност се показала и у сензомоторним деловима мозга. Ова додатна мождана активност утиче на памћење. При учењу уз помоћ гестикулације долази до стварања комплексне мреже. Ова мрежа меморише научене речи у неколико можданих области. На тај начин се речник брже обрађује. Када нам је потребна нека реч, мозак је брже налази. Речи се на тај начин и боље похрањују. Наравно, веома је важно да се гестикулирање повезује са датом речју. Мозак је у стању да препозна уколико реч и гестикулирање не иду руку под руку. Ове научне спознаје могле би водити стварању нових метода учења. Особе које о језицима знају врло мало, често уче споро. Можда ће им процес учења бити бржи и лакши уколико речи имитирају покретима…
Одгонетните језик!
Каталонски спада у породицу романских језика. У блиском је сродству са шпанским, француским и италијанским. Говори се у Андори, у шпанској регији Каталонији и на Балеарским острвима. Каталонски се говори и у деловима Арагона и Валенције. Укупно око 12 милиона људи говори или разуме _______. Језик је настао између 8. и 10. века у подручју Пиринеја. Територијалним освајањима се затим проширио на југ и исток.

Важно је знати да _______ није дијалекат шпанског. Развио се из вулгарног латинског и важи за посебан језик. Шпанци или Латиноамериканци га значи не разумеју аутоматски. Многе структуре ******ског су сличне онима у другим романским језицима. Међутим, има и неколико посебности које се на појављују у другим језицима. Говорници ******ског су веома поносни на свој језик. И политика се већ неколико деценија активно заузима за _______. Учите _______, овај језик има будућност!