српски » пољски   Зависне реченице са да 1


91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

91 [dziewięćdziesiąt jeden]

Zdania podrzędne z że 1

91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

91 [dziewięćdziesiąt jeden]

Zdania podrzędne z że 1

Кликните да видите текст:   
српскиpolski
Време ће можда сутра бити боље. Mo-- j---- p----- b----- l-----.
Одакле знате то? Sk-- p-- / p--- t- w--?
Ја се надам да ће бити боље. Ma- n-------- ż- b----- l-----.
   
Он долази сасвим сигурно. On p-------- n- p----.
Да ли је то сигурно? Cz- t- j--- p----?
Знам да он долази. Wi--- ż- o- p--------.
   
Он ће сигурно назвати. On n- p---- z-------.
Стварно? Na------?
Ја верујем да ће назвати. Są---- ż- o- z-------.
   
Вино је сигурно старо. To w--- j--- z p-------- s----.
Знате ли то сигурно? Wi- p-- / p--- t- n- p----?
Ја претпостављам да је старо. Pr----------- ż- o-- j--- s----.
   
Наш шеф добро изгледа. Na-- s--- d----- w------.
Сматрате ли? Ta- p-- / p--- u----?
Сматрам да чак врло добро изгледа. Uw----- ż- o- w------ n---- b----- d-----.
   
Шеф сигурно има девојку. Sz-- n- p---- m- d---------.
Верујете ли стварно? Ta- p-- / p--- n------- u----?
Врло је могуће да има девојку. To c------ m------- ż- m- d---------.
   

Шпански језик

Шпански спада у светске језике. За 380 милиона људи ово је матерњи језик. Осим тога га и многи људи говоре као страни језик. Тиме је шпански један од најважнијих светских језика. Он је такође највећи и од свих романских језика. Шпанци свој језик називају español или castellano.(еспањол/кастелано). Термин кастелано нам указује на порекло шпанскиг језика. Развио се из језика говореног у пределу Кастиље. Већина Шпанаца говорила је кастелано још у 16. веку. У данашње време се кастелано и еспањол употребљавају као синоними. Но ово може имати и политичку димензију. Шпански језик је распрострањиван освајањима и колонизацијом. Такође се говори у западној Африци и на Филипинима.

Ипак, највише људи га говори у Америци. Шпански језик доминира у централној и јужној Америци. Ипак, број људи који се служи шпанским расте и у САД. Овде га говори око 50 милиона људи. А то је много више него у самој Шпанији! Амерички шпански се разликује од европског шпанског. На разлике наилазимо и у речнику и у граматици. У Америци се, на пример, употребљава другачије прошло време. У речнику такође има пуно разлика. Неке речи су у употреби само у Америци, неке само у Шпанији. Али ни у Америци шпански није униформан језик. Постоје многе варијације шпанског. После енглеског, шпански се најчешће учи као страни језик. А може се научити релативно брзо. Шта још чекате? - ¡Vamos!
Одгонетните језик!
Румунски спада у источнороманске језике. То је матерњи језик око 28 милиона људи. Они углавном живе у Румунији и Молдавији. Румунски је такође службени језик Републике Молдавије. И у Србији и Украјини има већих заједница које говоре _______. Румунски је настао из латинског. Римљани су прије у региону око Дунава имали две провинције.

Италијански је најсроднији ******ском. Румуни зато могу у већини случајева добро разумети Италијане. Док обратно то није увек случај. Разлог је што _______ има пуно словенских речи. И на гласовни систем ******ског су утицали суседни словенски језици. У ******ској абецеди зато има неколико посебних знакова. Румунски се пише како се изговара. И још увек има пуно сличности са старим латинским структурама… Али управо то чини откривање овог језика тако узбудљив!