српски » португалски PT   Јуче – данас – сутра


10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

10 [dez]

Ontem – hoje – amanhã

10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

10 [dez]

Ontem – hoje – amanhã

Кликните да видите текст:   
српскиportuguês PT
Јуче је била субота. On--- f-- s-----.
Јуче сам био / била у биоскопу. On--- e----- n- c-----.
Филм је био интересантан. O f---- f-- i-----------.
   
Данас је недеља. Ho-- é d------.
Данас не радим. Ho-- n-- t-------.
Остајем код куће. Eu f--- e- c---.
   
Сутра је понедељак. Am---- é s------------.
Сутра поново радим. Am---- v---- a- t-------.
Ја радим у бироу. Eu t------- n-- e---------.
   
Ко је то? Qu-- é ?
То је Петер. É o P----.
Петер је студент. O P---- é e--------.
   
Ко је то? Qu-- é?
То је Марта. É a M----.
Марта је секретарица. A M---- é s---------.
   
Петер и Марта су пријатељи. O P---- e a M---- s-- a----- / n--------.
Петер је Мартин пријатељ. O P---- é o a---- /n------- d- M----.
Марта је Петерова пријатељица. A M---- é a a---- /n------- d- P----.
   

Учење у сну

У данашње време су страни језици део општег образовања. Кад би само њихово савлађивање било мање напорно! За оне који са учењем језика имају потешкоће имамо добре вести. У сну се најефикасније учи. До овог закључка су дошле бројне научне студије. Баш ту чињеницу можемо користити при учењу језика. У сну се прерађују искуства протеклог дана. Тада наш мозак анализира нове утиске. Све што смо у току дана доживели, у сну се још једном обрађује. У том процесу се у мозгу утврђују нови садржаји. Ствари које научимо непосредно пред спавање најдуже задржавамо. Зато је од велике помоћи да о важним ставрима размишљамо увече. У различитим фазама сна уче се различити садржаји.

РЕМ-сан, на пример, је подобан за психомоторно учење. Ту спадају спортови, или свирање неког инструмента. Насупрот томе, учење чистог знања, одвија се у дубоком сну. Ту се утврђује све што смо научили. Речник и граматика такође! Док учимо језике, мозак мора пуно да ради. Мора да меморише нове речи и правила. У сну се све ово одвија још једанпут. Научници ову појаву називају теоријом понављања. Разумљиво, битно је да добро спавамо. И тело и дух треба да се добро одморе. Само тада мозак може исправно функционисати. Могло би се рећи: добар сан - добро спознајно функционисање. Док се ми лепо одмарамо, наш мозак ради ... Е па онда: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc! (лаку ноћ!)
Одгонетните језик!
Британски _______ је облик ******ог који се говори у Великој Британији. Спада у западногерманске језике. За око 60 милиона то је матерњи језик. У неколико тачака се разликује од америчког ******ог. Зато се говори о ******ом као плурицентричном језику. То значи да је то језик који има више стандардних варијаната. Разлике се могу, на пример, односити на изговор, лексички фонд и правопис.

Британски _______ се дели на пуно дијалеката који су деломице веома различити. Говорници дијалекта дуго времена су сматрани за необразоване и да једва могу да се образују за добра занимања. Данас је то друкчије, иако дијалекти у Великој Британији још увек играју важну улогу. У британском ******ом приметан је снажан утицај француског. То је повезано са заузимањем Велике Британије од стране Нормана 1066. године. У време колонијализма Велика Британија је проширила свој језик на друге континенте. Тако је _______ током задњих векова постао најважнији језик на свету… Учите _______, али оригинал!