српски » португалски PT   Зависне реченице са да 1


91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

91 [noventa e um]

Oração subordinada com que 1

91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

91 [noventa e um]

Oração subordinada com que 1

Кликните да видите текст:   
српскиportuguês PT
Време ће можда сутра бити боље. O t---- t----- m------ a-----.
Одакле знате то? Co-- é q-- v--- s--- i---?
Ја се надам да ће бити боље. Eu e----- q-- m------.
   
Он сигурно долази. El- v-- d- c------.
Да ли је то сигурно? De c------?
Знам да он долази. Eu s-- q-- e-- v--.
   
Он ће сигурно позвати. El- d- c------ q-- v-- t--------.
Стварно? Ve-----?
Ја верујем да ће звати. Eu a------- q-- e-- v-- t--------.
   
Вино је сигурно старо. O v---- é v---- c-- c------.
Знате ли то сигурно? Te- a c------?
Ја претпостављам да је старо. Eu s------ q-- s--- v----.
   
Наш шеф добро изгледа. O n---- c---- é b-----.
Сматрате ли? Ac--?
Сматрам да чак врло добро изгледа. Ac-- q-- e-- é r-------- m---- b-----.
   
Шеф сигурно има девојку. O c---- t-- d- c------ u-- n-------.
Верујете ли стварно? Ac-- m----?
Врло је могуће да има девојку. É b-- p------- q-- e-- t---- u-- n-------.
   

Шпански језик

Шпански спада у светске језике. За 380 милиона људи ово је матерњи језик. Осим тога га и многи људи говоре као страни језик. Тиме је шпански један од најважнијих светских језика. Он је такође највећи и од свих романских језика. Шпанци свој језик називају español или castellano.(еспањол/кастелано). Термин кастелано нам указује на порекло шпанскиг језика. Развио се из језика говореног у пределу Кастиље. Већина Шпанаца говорила је кастелано још у 16. веку. У данашње време се кастелано и еспањол употребљавају као синоними. Но ово може имати и политичку димензију. Шпански језик је распрострањиван освајањима и колонизацијом. Такође се говори у западној Африци и на Филипинима.

Ипак, највише људи га говори у Америци. Шпански језик доминира у централној и јужној Америци. Ипак, број људи који се служи шпанским расте и у САД. Овде га говори око 50 милиона људи. А то је много више него у самој Шпанији! Амерички шпански се разликује од европског шпанског. На разлике наилазимо и у речнику и у граматици. У Америци се, на пример, употребљава другачије прошло време. У речнику такође има пуно разлика. Неке речи су у употреби само у Америци, неке само у Шпанији. Али ни у Америци шпански није униформан језик. Постоје многе варијације шпанског. После енглеског, шпански се најчешће учи као страни језик. А може се научити релативно брзо. Шта још чекате? - ¡Vamos!
Одгонетните језик!
Румунски спада у источнороманске језике. То је матерњи језик око 28 милиона људи. Они углавном живе у Румунији и Молдавији. Румунски је такође службени језик Републике Молдавије. И у Србији и Украјини има већих заједница које говоре _______. Румунски је настао из латинског. Римљани су прије у региону око Дунава имали две провинције.

Италијански је најсроднији ******ском. Румуни зато могу у већини случајева добро разумети Италијане. Док обратно то није увек случај. Разлог је што _______ има пуно словенских речи. И на гласовни систем ******ског су утицали суседни словенски језици. У ******ској абецеди зато има неколико посебних знакова. Румунски се пише како се изговара. И још увек има пуно сличности са старим латинским структурама… Али управо то чини откривање овог језика тако узбудљив!