српски » румунски   Зависне реченице са да 1


91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

+ 91 [nouăzeci şi unu]

+ Propoziţii secundare cu că 1

Кликните да видите текст:   
српскиromână
Време ће можда сутра бити боље. Vr---- v- f- p------- m---- m-- b---. +
Одакле знате то? De u--- ş---- a---? +
Ја се надам да ће бити боље. Sp-- c- v- f- m-- b---. +
   
Он долази сасвим сигурно. Vi-- s----. +
Да ли је то сигурно? Es-- s----? +
Знам да он долази. Şt-- c- v---. +
   
Он ће сигурно назвати. Si--- s---. +
Стварно? Ad------? +
Ја верујем да ће назвати. Cr-- c- e- s---. +
   
Вино је сигурно старо. Vi--- e--- c- s-------- v----. +
Знате ли то сигурно? Şt--- a--- e----? +
Ја претпостављам да је старо. Bă------ c- e--- v----. +
   
Наш шеф добро изгледа. Şe--- n----- a---- b---. +
Сматрате ли? Cr-----? +
Сматрам да чак врло добро изгледа. Cr-- c- a---- c---- f----- b---. +
   
Шеф сигурно има девојку. Şe--- a-- p----- o p-------. +
Верујете ли стварно? Cr----- c- a-------? +
Врло је могуће да има девојку. Es-- f----- p------ s- a--- o p-------. +
   

Шпански језик

Шпански спада у светске језике. За 380 милиона људи ово је матерњи језик. Осим тога га и многи људи говоре као страни језик. Тиме је шпански један од најважнијих светских језика. Он је такође највећи и од свих романских језика. Шпанци свој језик називају español или castellano.(еспањол/кастелано). Термин кастелано нам указује на порекло шпанскиг језика. Развио се из језика говореног у пределу Кастиље. Већина Шпанаца говорила је кастелано још у 16. веку. У данашње време се кастелано и еспањол употребљавају као синоними. Но ово може имати и политичку димензију. Шпански језик је распрострањиван освајањима и колонизацијом. Такође се говори у западној Африци и на Филипинима.

Ипак, највише људи га говори у Америци. Шпански језик доминира у централној и јужној Америци. Ипак, број људи који се служи шпанским расте и у САД. Овде га говори око 50 милиона људи. А то је много више него у самој Шпанији! Амерички шпански се разликује од европског шпанског. На разлике наилазимо и у речнику и у граматици. У Америци се, на пример, употребљава другачије прошло време. У речнику такође има пуно разлика. Неке речи су у употреби само у Америци, неке само у Шпанији. Али ни у Америци шпански није униформан језик. Постоје многе варијације шпанског. После енглеског, шпански се најчешће учи као страни језик. А може се научити релативно брзо. Шта још чекате? - ¡Vamos!
Одгонетните језик!
Румунски спада у источнороманске језике. То је матерњи језик око 28 милиона људи. Они углавном живе у Румунији и Молдавији. Румунски је такође службени језик Републике Молдавије. И у Србији и Украјини има већих заједница које говоре _______. Румунски је настао из латинског. Римљани су прије у региону око Дунава имали две провинције.

Италијански је најсроднији ******ском. Румуни зато могу у већини случајева добро разумети Италијане. Док обратно то није увек случај. Разлог је што _______ има пуно словенских речи. И на гласовни систем ******ског су утицали суседни словенски језици. У ******ској абецеди зато има неколико посебних знакова. Румунски се пише како се изговара. И још увек има пуно сличности са старим латинским структурама… Али управо то чини откривање овог језика тако узбудљив!