српски » руски   Годишња доба и време


16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

16 [шестнадцать]
16 [shestnadtsatʹ]

Времена года и погода
Vremena goda i pogoda

16 [шеснаест]

Годишња доба и време

-

16 [шестнадцать]
16 [shestnadtsatʹ]

Времена года и погода
Vremena goda i pogoda

Кликните да видите текст:   
српскирусский
Ово су годишња доба: Эт- в------ г----
E-- v------ g---:
Пролеће, лето, Ве---- л----
V----- l---,
jесен и зима. ос--- и з---.
o---- i z---.
   
Лето је вруће. Ле--- ж----.
L---- z-----.
Лети сија сунце. Ле--- с----- с-----.
L---- s----- s------.
Лети радо идемо шетати. Ле--- м- л---- х----- г-----.
L---- m- l----- k------ g------.
   
Зима је хладна. Зи--- х------.
Z---- k-------.
Зими пада снег или киша. Зи--- и--- с--- и-- д----.
Z---- i--- s--- i-- d-----.
Зими радо остајемо код куће. Зи--- м- л---- б--- д---.
Z---- m- l----- b--- d---.
   
Хладно је. Хо-----.
K-------.
Пада киша. Ид-- д----.
I--- d-----.
Ветровито је. Ве-----.
V------.
   
Топло је. Те---.
T----.
Сунчано је. Со------.
S--------.
Ведро је. Яс--.
Y----.
   
Какво је време данас? Ка--- с------ п-----?
K----- s------- p-----?
Данас је хладно. Се----- х------.
S------- k-------.
Данас је топло. Се----- т----.
S------- t----.
   

Учење и емоције

Весели нас када смо у могућности да комуницирамо на неком страном језику. Поносни смо на себе и свој напредак у учењу. С друге стране, уколико нисмо врло успешни, то нас разочарава и фрустрира. Због тога се различите емоције повезују са процесом учења. Најновија истраживања су дошла до занимљивих резултата. Показала су да емоције играју значајну улогу у процесу учења. Зато што утичу на успешност учења. Учење за наш мозак увек представља "проблем". И о н се увек труди да тај проблем реши. Да ли у томе успевамо или не, зависи од наших емоција. Уколико смо уверени да проблем можемо решити, много смо самопоузданији. Ова емоционална стабилност потпомаже процес учења. Позитивно мишљење унапређује наше интелектуалне способности.

С друге стране, учење под стресом не функционише баш најбоље. Сумња или брига поткопава добре резултате. Уколико се плашимо, скоро да и нисмо у стању да било шта научимо. У том случају мозак није у могућности да прима нове садржаје. Стога је веома важно да смо мотивисани у процесу учења. Дакле, емоције утичу на процес учења. Али, и учење утиче на наше емоције. Исте структуре мозга обрађују и чињенице и емоције. Зато нас учење може усрећити, а они који су срећни, уче много боље. Разуме се да учење није увек забава и да може бити и врло напорно. Зато је неопходно да пред себе увек поставимо мањи циљ. На тај начин нећемо преоптеретити свој мозак. И гарантујемо да ћемо испунити своја очекивања. Успех нам је у том случају награда која нас изнова мотивише. Што ће рећи: Учите смешкајући се при том!
Одгонетните језик!
Грчки спада у индоевропске језике. Међутим, ни с једним другим језиком на свету није заиста у блиском сродству. Не сме се мешати модерни _______ са старо_______м. Тај антички _______ језик се и данас подучава у многим школама и на многим универзитетима. Пре је то био језик филозофије и науке. И онај ко је путовао античким светом, користио је _______ као лингуа франка. Ново_______ је, с друге стране, данас матерњи језик око 13 милиона људи.

Развио се из старо******ог. Кад је тачно настао савремени _______, тешко је рећи. Али је сигурно да је једноставније структуре него старо_______. Ипак су се у ново******ом задржали бројни архаични облици. То је такође веома уједначен језик у којем нема јако изражених дијалеката. Пише се ******ом абецедом која је стара скоро 2500 година. Интересантно је да _______ спада у језике који има највећи лексички фонд. Ко радо учи речи, треба да почне од ******ог...