српски » руски   Сати


8 [осам]

Сати

-

+ 8 [восемь]8 [vosemʹ]

+ Время дняVremya dnya

8 [осам]

Сати

-

8 [восемь]
8 [vosemʹ]

Время дня
Vremya dnya

Кликните да видите текст:   
српскирусский
Извините! Из------- п----------
I-------- p----------!
+
Молим Вас, колико је сати? Ко----- ч--?
K------ c---?
+
Много хвала! Бо----- с------.
B-------- s------.
+
   
Један је сат. Се---- о--- ч--.
S------ o--- c---.
+
Два су сата. Се---- д-- ч---.
S------ d-- c----.
+
Три су сата. Се---- т-- ч---.
S------ t-- c----.
+
   
Четири су сата. Се---- ч----- ч---.
S------ c------ c----.
+
Пет је сати. Се---- п--- ч----.
S------ p---- c-----.
+
Шест је сати. Се---- ш---- ч----.
S------ s----- c-----.
+
   
Седам је сати. Се---- с--- ч----.
S------ s--- c-----.
+
Осам је сати. Се---- в----- ч----.
S------ v----- c-----.
+
Девет је сати . Се---- д----- ч----.
S------ d------ c-----.
+
   
Десет је сати. Се---- д----- ч----.
S------ d------ c-----.
+
Једанаест је сати. Се---- о---------- ч----.
S------ o----------- c-----.
+
Дванаест је сати. Се---- д--------- ч----.
S------ d---------- c-----.
+
   
Једна минута има шездесет секунди. В о---- м----- ш--------- с-----.
V o---- m----- s----------- s-----.
+
Један сат има шездесет минута. В о---- ч--- ш--------- м----.
V o---- c---- s----------- m----.
+
Један дан има двадесет и четири сата. В о---- д-- д------- ч----- ч---.
V o---- d-- d-------- c------ c----.
+
   

Језичке породице

На земаљској кугли живи око седам милијарди становника. И тих седам милијарди говори седам хиљада језика! Баш као и људи, и језици имају рођаке. То значи да они воде порекло из заједничког прајезика. Такође има језика који су у потпуности изоловани. Генетски гледано нису у роду ни са једним другим језиком. У Европи на пример, баскијски језик, потпуно је изолован. Већина језика има "родитеље", "децу", "браћу и сестре". Они дакле припадају одређеној језичкој породици. Путем поређења можемо схватити до које мере су језици слични. Лингвисти сматрају да у данашње време постоји око три стотине оваквих генетских ентитета. Ту спада 180 породица које се састоје од више од једног језика. Осталих 120 спадају у изоловане језике.

Индоевропска језичка породица је највећа. Она обухвата отприлике 280 језика. Ту спадају романски, германски и словенски језици. То значи да се преко три милијарде становника свих континената њима служи. У Азији преовлађују сино-тибетански језици. Њима говори преко 1,300 милиона људи. Најважнији сино-тибетански језик је кинески. У Африци наилазимо на језичку породицу која је трећа по величини. Назив је добила по области у којој је распрострањена - у питању је нигер-конгоанска језична група. Представља говорно подручје "само" 350 милиона људи. Главни језик ове групе је свахили. У већини случајева влада правило да што је језичка сродност већа и разумевање је боље. Људи који се служе сродним језицима врло добро разумеју једни друге. Они могу релативно брзо да науче други језик. Према томе: учите језике, породична окупљања су увек лепа!
Одгонетните језик!
Немачки је матерњи језик за више од 90 милиона људи. Они живе углавном у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. И у Белгији, Лихтенштајну, северној Италији и Луксембургу се говори _______. Поред матерњих говорника има још 80 милиона људи који разумеју њемачки. Немачки је, наиме, страни језик који учи највише људи. Као и енглески и холандски спада у западногерманске језике. Кроз многе векове је био под утицајем других језика.

Разлог томе је што се подручје језика налази у средишту Европе. Данас се пре свега енглеске речи интегришу у _______ лексички фонд. Следећа карактеристика ******ог језика су разни дијалекти. Међутим, они јако губе на значају. Пре свега путем медија се све више шири стандарни језик. Зато многе школе желе да се у њима опет изучавају дијелекти. Граматика ******ог није баш једноставна, али труд се исплати! Јер _______ спада у десет најважнијих језика на свету...