српски » албански   Зависне реченице са да 1


91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

91 [nёntёdhjetёenjё]

Fjali nёnrenditёse me qё 1

91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

91 [nёntёdhjetёenjё]

Fjali nёnrenditёse me qё 1

Кликните да видите текст:   
српскиShqip
Време ће можда сутра бити боље. Nd----- m--- n---- d- t- j--- m- i m---.
Одакле знате то? Ng- e d--- k---?
Ја се надам да ће бити боље. Sh------ s- d- t- b---- m- m---.
   
Он долази сасвим сигурно. Ai m- s----- d- t- v---.
Да ли је то сигурно? A ё---- e s------?
Знам да он долази. Un- e d- s- a- d- t- v---.
   
Он ће сигурно назвати. Me s----- d- t- m---- n- t------.
Стварно? Me t- v------?
Ја верујем да ће назвати. Be--- s- d- t- m---- n- t------.
   
Вино је сигурно старо. Ve-- ё---- m- s----- e v-----.
Знате ли то сигурно? A e d--- k--- m- s-----?
Ја претпостављам да је старо. Su------ s- ё---- e v-----.
   
Наш шеф добро изгледа. Sh--- y-- ё---- i p-----.
Сматрате ли? A j- d----?
Сматрам да чак врло добро изгледа. Me---- m---- s- ё---- s---- i p-----.
   
Шеф сигурно има девојку. Sh--- k- n-- s---- m- s-----.
Верујете ли стварно? Me t- v------ e b-----?
Врло је могуће да има девојку. Ёs--- m--- e m------ q- a- t- k--- n-- s----.
   

Шпански језик

Шпански спада у светске језике. За 380 милиона људи ово је матерњи језик. Осим тога га и многи људи говоре као страни језик. Тиме је шпански један од најважнијих светских језика. Он је такође највећи и од свих романских језика. Шпанци свој језик називају español или castellano.(еспањол/кастелано). Термин кастелано нам указује на порекло шпанскиг језика. Развио се из језика говореног у пределу Кастиље. Већина Шпанаца говорила је кастелано још у 16. веку. У данашње време се кастелано и еспањол употребљавају као синоними. Но ово може имати и политичку димензију. Шпански језик је распрострањиван освајањима и колонизацијом. Такође се говори у западној Африци и на Филипинима.

Ипак, највише људи га говори у Америци. Шпански језик доминира у централној и јужној Америци. Ипак, број људи који се служи шпанским расте и у САД. Овде га говори око 50 милиона људи. А то је много више него у самој Шпанији! Амерички шпански се разликује од европског шпанског. На разлике наилазимо и у речнику и у граматици. У Америци се, на пример, употребљава другачије прошло време. У речнику такође има пуно разлика. Неке речи су у употреби само у Америци, неке само у Шпанији. Али ни у Америци шпански није униформан језик. Постоје многе варијације шпанског. После енглеског, шпански се најчешће учи као страни језик. А може се научити релативно брзо. Шта још чекате? - ¡Vamos!
Одгонетните језик!
Румунски спада у источнороманске језике. То је матерњи језик око 28 милиона људи. Они углавном живе у Румунији и Молдавији. Румунски је такође службени језик Републике Молдавије. И у Србији и Украјини има већих заједница које говоре _______. Румунски је настао из латинског. Римљани су прије у региону око Дунава имали две провинције.

Италијански је најсроднији ******ском. Румуни зато могу у већини случајева добро разумети Италијане. Док обратно то није увек случај. Разлог је што _______ има пуно словенских речи. И на гласовни систем ******ског су утицали суседни словенски језици. У ******ској абецеди зато има неколико посебних знакова. Румунски се пише како се изговара. И још увек има пуно сличности са старим латинским структурама… Али управо то чини откривање овог језика тако узбудљив!