српски » урду   Јуче – данас – сутра


10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

‫10 [دس]‬
das

‫کل – آج – کل‬
kal aaj kal

10 [десет]

Јуче – данас – сутра

-

‫10 [دس]‬
das

‫کل – آج – کل‬
kal aaj kal

Кликните да видите текст:   
српскиاردو
Јуче је била субота. ‫ک- ہ--- ت----
k-- h---- t---
Јуче сам био / била у биоскопу. ‫ک- م-- س---- م-- ت----
k-- m--- c----- m--- t---
Филм је био интересантан. ‫ف-- ب-- د---- ت----
f--- b---- d------- t---
   
Данас је недеља. ‫آ- ا---- ہ---
a-- i----- h-- -
Данас не радим. ‫آ- م-- ک-- ن--- ک-------
a-- m--- k--- n--i
Остајем код куће. ‫م-- گ-- م-- ر--- گ---
m--- g--- m--- r---- g--
   
Сутра је понедељак. ‫ک- پ-- ہ---
k-- p---- h-- -
Сутра поново радим. ‫ک- م-- پ-- ک-- ک-------
k-- m--- p--- k--m
Ја радим у бироу. ‫م-- آ-- م-- ک-- ک--- ہ----
m--- o----- m--- k--- k---- h--n
   
Ко је то? ‫ی- ک-- ہ---
y-- k-- h--?
То је Петер. ‫ی- پ--- ہ---
y-- p--- h-- -
Петер је студент. ‫پ--- ط--- ع-- ہ---
p--- t----- i-- h-- -
   
Ко је то? ‫ی- ک-- ہ---
y-- k-- h--?
То је Марта. ‫ی- م----- ہ---
y-- m----- h-- -
Марта је секретарица. ‫م----- س------- ہ---
m----- s-------- h-- -
   
Петер и Марта су пријатељи. ‫پ--- ا-- م----- د--- ہ----
p--- a-- m----- d--- h---
Петер је Мартин пријатељ. ‫پ--- م----- ک- د--- ہ---
p--- m----- k- d--- h-- -
Марта је Петерова пријатељица. ‫م----- پ--- ک- س---- ہ---
m----- p--- k- d--- h-- -
   

Учење у сну

У данашње време су страни језици део општег образовања. Кад би само њихово савлађивање било мање напорно! За оне који са учењем језика имају потешкоће имамо добре вести. У сну се најефикасније учи. До овог закључка су дошле бројне научне студије. Баш ту чињеницу можемо користити при учењу језика. У сну се прерађују искуства протеклог дана. Тада наш мозак анализира нове утиске. Све што смо у току дана доживели, у сну се још једном обрађује. У том процесу се у мозгу утврђују нови садржаји. Ствари које научимо непосредно пред спавање најдуже задржавамо. Зато је од велике помоћи да о важним ставрима размишљамо увече. У различитим фазама сна уче се различити садржаји.

РЕМ-сан, на пример, је подобан за психомоторно учење. Ту спадају спортови, или свирање неког инструмента. Насупрот томе, учење чистог знања, одвија се у дубоком сну. Ту се утврђује све што смо научили. Речник и граматика такође! Док учимо језике, мозак мора пуно да ради. Мора да меморише нове речи и правила. У сну се све ово одвија још једанпут. Научници ову појаву називају теоријом понављања. Разумљиво, битно је да добро спавамо. И тело и дух треба да се добро одморе. Само тада мозак може исправно функционисати. Могло би се рећи: добар сан - добро спознајно функционисање. Док се ми лепо одмарамо, наш мозак ради ... Е па онда: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc! (лаку ноћ!)
Одгонетните језик!
Британски _______ је облик ******ог који се говори у Великој Британији. Спада у западногерманске језике. За око 60 милиона то је матерњи језик. У неколико тачака се разликује од америчког ******ог. Зато се говори о ******ом као плурицентричном језику. То значи да је то језик који има више стандардних варијаната. Разлике се могу, на пример, односити на изговор, лексички фонд и правопис.

Британски _______ се дели на пуно дијалеката који су деломице веома различити. Говорници дијалекта дуго времена су сматрани за необразоване и да једва могу да се образују за добра занимања. Данас је то друкчије, иако дијалекти у Великој Британији још увек играју важну улогу. У британском ******ом приметан је снажан утицај француског. То је повезано са заузимањем Велике Британије од стране Нормана 1066. године. У време колонијализма Велика Британија је проширила свој језик на друге континенте. Тако је _______ током задњих векова постао најважнији језик на свету… Учите _______, али оригинал!