српски » вијетнамски   Сати


8 [осам]

Сати

-

8 [Tám]

Giờ

8 [осам]

Сати

-

8 [Tám]

Giờ

Кликните да видите текст:   
српскиTiếng Việt
Извините! Xi- l-- b--!
Молим Вас колико је сати? Bâ- g-- l- m-- g-- ạ?
Много хвала. Cả- ơ- n----.
   
Један је сат. Bâ- g-- l- m-- g--.
Два су сата. Bâ- g-- l- h-- g--.
Три су сата. Bâ- g-- l- b- g--.
   
Четири су сата. Bâ- g-- l- b-- g--.
Пет је часова. Bâ- g-- l- n-- g--.
Шест је часова. Bâ- g-- l- s-- g--.
   
Седам је часова. Bâ- g-- l- b-- g--.
Осам је часова. Bâ- g-- l- t-- g--.
Девет је часова . Bâ- g-- l- c--- g--.
   
Десет је часова. Bâ- g-- l- m--- g--.
Једанаест је часова. Bâ- g-- l- m--- m-- g--.
Дванаест је часова. Bâ- g-- l- m--- h-- g--.
   
Једна минута има шездесет секунди. Mộ- p--- c- s-- m--- g---.
Један сат има шездесет минута. Mộ- t---- c- s-- m--- p---.
Један дан има двадесет и четири сата. Mộ- n--- c- h-- m--- b-- t----.
   

Језичке породице

На земаљској кугли живи око седам милијарди становника. И тих седам милијарди говори седам хиљада језика! Баш као и људи, и језици имају рођаке. То значи да они воде порекло из заједничког прајезика. Такође има језика који су у потпуности изоловани. Генетски гледано нису у роду ни са једним другим језиком. У Европи на пример, баскијски језик, потпуно је изолован. Већина језика има "родитеље", "децу", "браћу и сестре". Они дакле припадају одређеној језичкој породици. Путем поређења можемо схватити до које мере су језици слични. Лингвисти сматрају да у данашње време постоји око три стотине оваквих генетских ентитета. Ту спада 180 породица које се састоје од више од једног језика. Осталих 120 спадају у изоловане језике.

Индоевропска језичка породица је највећа. Она обухвата отприлике 280 језика. Ту спадају романски, германски и словенски језици. То значи да се преко три милијарде становника свих континената њима служи. У Азији преовлађују сино-тибетански језици. Њима говори преко 1,300 милиона људи. Најважнији сино-тибетански језик је кинески. У Африци наилазимо на језичку породицу која је трећа по величини. Назив је добила по области у којој је распрострањена - у питању је нигер-конгоанска језична група. Представља говорно подручје "само" 350 милиона људи. Главни језик ове групе је свахили. У већини случајева влада правило да што је језичка сродност већа и разумевање је боље. Људи који се служе сродним језицима врло добро разумеју једни друге. Они могу релативно брзо да науче други језик. Према томе: учите језике, породична окупљања су увек лепа!
Одгонетните језик!
Немачки је матерњи језик за више од 90 милиона људи. Они живе углавном у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. И у Белгији, Лихтенштајну, северној Италији и Луксембургу се говори _______. Поред матерњих говорника има још 80 милиона људи који разумеју њемачки. Немачки је, наиме, страни језик који учи највише људи. Као и енглески и холандски спада у западногерманске језике. Кроз многе векове је био под утицајем других језика.

Разлог томе је што се подручје језика налази у средишту Европе. Данас се пре свега енглеске речи интегришу у _______ лексички фонд. Следећа карактеристика ******ог језика су разни дијалекти. Међутим, они јако губе на значају. Пре свега путем медија се све више шири стандарни језик. Зато многе школе желе да се у њима опет изучавају дијелекти. Граматика ******ог није баш једноставна, али труд се исплати! Јер _______ спада у десет најважнијих језика на свету...