српски » кинески   Сати


8 [осам]

Сати

-

+ 8[八]8 [bā]

+ 时刻(复数)shíkè (fùshù)

Кликните да видите текст:   
српски中文
Извините! 对不- !
d------!
+
Молим Вас, колико је сати? 请问- 现- 几- 了 ?
Q------- x------ j- d-----?
+
Много хвала! 非常 感- !
F------- g-----!
+
   
Један је сат. 现在 一- 。
X------ y-----.
+
Два су сата. 现在 二- 。
X------ è- d---.
+
Три су сата. 现在 三- 。
X------ s-- d---.
+
   
Четири су сата. 现在 四- 。
X------ s- d---.
+
Пет је сати. 现在 五- 。
X------ w- d---.
+
Шест је сати. 现在 六- 。
X------ l-- d---.
+
   
Седам је сати. 现在 七- 。
X------ q- d---.
+
Осам је сати. 现在 八- 。
X------ b- d---.
+
Девет је сати . 现在 九- 。
X------ j-- d---.
+
   
Десет је сати. 现在 十- 。
X------ s-- d---.
+
Једанаест је сати. 现在 十-- 。
X------ s--------.
+
Дванаест је сати. 现在 十-- 。
X------ s----- d---.
+
   
Једна минута има шездесет секунди. 一分- 有 六- 秒 。
Y- f------- y-- l----- m---.
+
Један сат има шездесет минута. 一个-- 有 六- 分- 。
Y--- x------ y-- l----- f-------.
+
Један дан има двадесет и четири сата. 一天 有 二--- 小- 。
Y----- y-- è------ g- x------.
+
   

Језичке породице

На земаљској кугли живи око седам милијарди становника. И тих седам милијарди говори седам хиљада језика! Баш као и људи, и језици имају рођаке. То значи да они воде порекло из заједничког прајезика. Такође има језика који су у потпуности изоловани. Генетски гледано нису у роду ни са једним другим језиком. У Европи на пример, баскијски језик, потпуно је изолован. Већина језика има "родитеље", "децу", "браћу и сестре". Они дакле припадају одређеној језичкој породици. Путем поређења можемо схватити до које мере су језици слични. Лингвисти сматрају да у данашње време постоји око три стотине оваквих генетских ентитета. Ту спада 180 породица које се састоје од више од једног језика. Осталих 120 спадају у изоловане језике.

Индоевропска језичка породица је највећа. Она обухвата отприлике 280 језика. Ту спадају романски, германски и словенски језици. То значи да се преко три милијарде становника свих континената њима служи. У Азији преовлађују сино-тибетански језици. Њима говори преко 1,300 милиона људи. Најважнији сино-тибетански језик је кинески. У Африци наилазимо на језичку породицу која је трећа по величини. Назив је добила по области у којој је распрострањена - у питању је нигер-конгоанска језична група. Представља говорно подручје "само" 350 милиона људи. Главни језик ове групе је свахили. У већини случајева влада правило да што је језичка сродност већа и разумевање је боље. Људи који се служе сродним језицима врло добро разумеју једни друге. Они могу релативно брзо да науче други језик. Према томе: учите језике, породична окупљања су увек лепа!
Одгонетните језик!
Немачки је матерњи језик за више од 90 милиона људи. Они живе углавном у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. И у Белгији, Лихтенштајну, северној Италији и Луксембургу се говори _______. Поред матерњих говорника има још 80 милиона људи који разумеју њемачки. Немачки је, наиме, страни језик који учи највише људи. Као и енглески и холандски спада у западногерманске језике. Кроз многе векове је био под утицајем других језика.

Разлог томе је што се подручје језика налази у средишту Европе. Данас се пре свега енглеске речи интегришу у _______ лексички фонд. Следећа карактеристика ******ог језика су разни дијалекти. Међутим, они јако губе на значају. Пре свега путем медија се све више шири стандарни језик. Зато многе школе желе да се у њима опет изучавају дијелекти. Граматика ******ог није баш једноставна, али труд се исплати! Јер _______ спада у десет најважнијих језика на свету...