svenska » engelska UK   Personer


1 [ett]

Personer

-

+ 1 [one]

+ People

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
jag II +
jag och du I a-- y-u +
vi två bo-- o- us +
   
han he +
han och hon he a-- s-e +
de båda th-- b--h +
   
mannen th- m-n +
kvinnan th- w---n +
barnet th- c---d +
   
en familj a f----y +
min familj my f----y +
Min familj är här. My f----- i- h---. +
   
Jag är här. I a- h---. +
Du är här. Yo- a-- h---. +
Han är här och hon är här. He i- h--- a-- s-- i- h---. +
   
Vi är här. We a-- h---. +
Ni är här. Yo- a-- h---. +
De är alla här. Th-- a-- a-- h---. +
   

Att använda språk för att bekämpa Alzheimers

De som vill förbli mentalt friska ska lära sig språk. Språkkunskaper kan skydda mot demens. Många vetenskapliga studier har visat detta. Den studerandes ålder spelar ingen roll alls. Det viktiga är att hjärnan tränas regelbundet. Att lära sig ett ordförråd aktiverar olika områden av hjärnan. Dessa områden styr viktiga kognitiva processer. Därför är flerspråkiga människor mer uppmärksamma. De kan också koncentrera sig bättre. Men flerspråkighet har ytterligare fördelar. Flerspråkiga människor kan fatta bättre beslut. Det vill säga de kommer till ett beslut snabbare. Det beror på att deras hjärna har lärt sig att välja.

Den kan alltid minst två termer för en sak. Var och en av dessa termer är ett genomförbart alternativ. Därför fattar flerspråkiga människor ständigt beslut. Deras hjärna har övning i att välja mellan många saker. Och denna träning gynnar inte bara hjärnans talcentrum. Många områden i hjärnan drar nytta av flerspråkighet. Språkkunskaper innebär också bättre kognitiv kontroll. Naturligtvis förebygger inte språkkunskaper demens. Men hos flerspråkiga människor utvecklas sjukdomen långsammare. Och deras hjärna verkar bättre kunna motverka effekterna. Språkstuderandes symtom på demens visas i en svagare form. Förvirring och glömska är mindre allvarliga. Därför drar gamla som unga nytta av språkinlärning på samma sätt. Och: med varje språk blir det lättare att lära sig ett nytt. Så vi borde alla sträcka oss efter ordboken istället för medicin!
Gissa språket!
_______ räknas bland de indo-germanska språken. Men det är inte nära besläktat med något annat språk i gruppen. Ingen vet exakt hur _______n kom till. Idag talas det huvudsakligen i ******ien och Kosovo. Det är modersmål fär omkring 6 miljoner människor. _______ är uppdelat i två stora dialektgrupper. Floden Shkumbin är skiljelinje mellan norra och södra dialekten.

Inom vissa områden är det en märkbar skillnad mellan de två. Den skriftliga formen av _______ utvecklades inte förrän på 1900-talet. Språket skrivs med latinska bokstäver. Grammatiken liknar i viss mån grekiska och rumänska. Det är också möjligt att finna paralleller till sydslaviska språk. Alla dessa likheter måste ha uppstått från kontakter med dessa språk. Om du är intresserad av språk bör du definitivt lära dig _______! Det är ett unikt språk!