svenska » engelska UK   Igår – idag – imorgon


10 [tio]

Igår – idag – imorgon

-

+ 10 [ten]

+ Yesterday – today – tomorrow

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Igår var det lördag. Ye------- w-- S-------. +
Igår var jag på bio. I w-- a- t-- c----- y--------. +
Filmen var intressant. Th- f--- w-- i----------. +
   
Idag är det söndag. To--- i- S-----. +
Idag arbetar jag inte. I’- n-- w------ t----. +
Jag stannar hemma. I’- s------ a- h---. +
   
Imorgon är det måndag. To------ i- M-----. +
Imorgon fortsätter jag att arbeta. To------ I w--- w--- a----. +
Jag arbetar på kontor. I w--- a- a- o-----. +
   
Vem är det? Wh- i- t---? +
Det är Peter. Th-- i- P----. +
Peter är student. Pe--- i- a s------. +
   
Vem är det? Wh- i- t---? +
Det är Martha. Th-- i- M-----. +
Martha är sekreterare. Ma---- i- a s--------. +
   
Peter och Martha är vänner. Pe--- a-- M----- a-- f------. +
Peter är Marthas vän. Pe--- i- M------- f-----. +
Martha är Peters väninna. Ma---- i- P------ f-----. +
   

Lärande i sömnen

Idag är främmande språk en del av allmän utbildning. Om det bara inte vore så tråkigt att lära sig dem! Det finns goda nyheter för dem som har svårigheter att lära sig dem. För vi lär oss mest effektivt i sömnen! Många vetenskapliga studier har kommit till den slutsatsen. Och vi kan använda detta när det gäller att lära sig språk. Vi bearbetar dagens händelser i sömnen. Vår hjärna analyserar nya upplevelser. Allt vi har upplevt tänks igenom på nytt. Och det nya innehållet förstärks i vår hjärna. Saker vi har lärt oss strax innan vi somnar bevaras särskilt väl. Därför kan det vara bra att se över viktiga punkter på kvällen. Olika drömfaser är ansvariga för att lära sig olika innehåll.

REM-sömn stödjer psykomotoriskt lärande. Musik och sport hör hemma i denna kategori. Däremot sker inlärning av ren kunskap i djupsömnen. Det är där vi granskar allting vi lär oss. Även vokabulär och grammatik! När vi lär oss språk måste hjärnan arbeta mycket hårt. Den måste lagra nya ord och regler. Detta spelas upp igen i sömnen. Forskare kallar detta Replay Theory. Men det är viktigt att du sover bra. Kropp och själ måste återhämta sig ordentligt. Endast då kan hjärnan arbeta effektivt. Man kan säga: god sömn, bra kognitiv förmåga. Medan vi vilar är hjärnan fortfarande aktiv… Så: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!
Gissa språket!
Brittisk _______ är den form av _______ som talas i Storbritannien. Den räknas till de västgermanska språken. Den är modersmål för ungefär 60 miljoner människor. Den skiljer sig från amerikansk _______ inom ett fåtal områden. _______ anses således vara ett pluricentriskt språk. Det betyder att det är ett språk som har flera standardformer. Skillnader kan till exempel relatera till uttal, vokabulär och stavning.

Brittisk _______ är uppdelad i många dialekter som i vissa fall är mycket olika. Under lång tid ansågs de som talar dialekt som outbildade och kunde inte hitta bra jobb. Idag är det annorlunda, även om dialekter fortfarande spelar en roll i Storbritannien. Brittisk _______ har också påverkats starkt av franskan. Detta går tillbaka till den normandiska erövringen 1066. I sin tur tog Storbritannien sitt språk till andra kontinenter under kolonialtiden. På så sätt blev _______n ett av de viktigaste språken i världen under de senaste århundradena. Lär dig _______, men snälla, lär dig originalet!