svenska » engelska UK   Drycker


12 [tolv]

Drycker

-

+ 12 [twelve]

+ Beverages

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Jag dricker te. I d---- t--. +
Jag dricker kaffe. I d---- c-----. +
Jag dricker mineralvatten. I d---- m------ w----. +
   
Dricker du te med citron? Do y-- d---- t-- w--- l----? +
Dricker du kaffe med socker? Do y-- d---- c----- w--- s----? +
Dricker du vatten med is? Do y-- d---- w---- w--- i--? +
   
Här är en fest. Th--- i- a p---- h---. +
Folk dricker mousserande vin. Pe---- a-- d------- c--------. +
Folk dricker vin och öl. Pe---- a-- d------- w--- a-- b---. +
   
Dricker du alkohol? Do y-- d---- a------? +
Dricker du whisky? Do y-- d---- w----- / w------ (a-.)? +
Dricker du Coca-Cola med rom? Do y-- d---- C--- w--- r--? +
   
Jag tycker inte om mousserande vin. I d- n-- l--- c--------. +
Jag tycker inte om vin. I d- n-- l--- w---. +
Jag tycker inte om öl. I d- n-- l--- b---. +
   
Babyn tycker om mjölk. Th- b--- l---- m---. +
Barnet tycker om chokladmjölk och äppeljuice. Th- c---- l---- c---- a-- a---- j----. +
Kvinnan tycker om apelsinjuice och grapefruktjuice. Th- w---- l---- o----- a-- g--------- j----. +
   

Tecken som språk

Människor skapade språk för att kommunicera. Även de döva eller hörselskadade har sitt eget språk. Det är teckenspråket, det grundläggande språket för alla hörselskadade människor. Det består av kombinerade symboler. Detta gör det till ett visuellt språk, eller ‘synligt’. Förstås teckenspråk på en internationell nivå? Nej, även tecknandet har olika nationella språk Varje land har sitt eget teckenspråk. Och det påverkas av kulturen i landet. Därför att språket utvecklas alltid från kulturen. Det gäller också språk som inte talas. Det finns dock ett internationellt teckenspråk. Men dess tecken är något mer komplicerade.

Icke desto mindre, liknar nationella teckenspråk varandra. Många tecken är ikoniska. De är inriktade på formen av det objekt de representerar. Det mest använda teckenspråket är det amerikanska. Teckenspråk erkänns som fullvärdiga språk. De har sin egen grammatik. Men den skiljer sig från dramatiken i talade språk. Som ett resultat kan teckenspråk inte översättas ordagrant. Men det finns teckenspråkstolkar. Informationen kommuniceras simultant med teckenspråk. Det betyder att ett enda tecken kan uttrycka en hel mening. Det finns också dialekter i teckenspråk. Regionala särdrag har sina egna tecken. Och varje teckenspråk har sin egen intonation. Det gäller för tecken också: Vår accent avslöjar vårt ursprung!
Gissa språket!
_______ räknas till de finsk-ugriska språken. Det är därmed besläktat med finska och ungerska. Men paralleller till ungerskan märks endast obetydligt. Många tror att _______ liknar lettiska eller litauiska. Men det är helt fel. Båda dessa språk tillhör en helt annan språkfamilj. _______n har inga grammatiska genus.

Det är ingen skillnad mellan femininum och maskulinum. I stället finns det 14 olika kasus. Stavningen är inte särskilt svår. Den bestäms av uttalet. Detta bör definitivt övas med någon som har språket som modersmål. Om du vill lära dig _______, behöver du disciplin och lite tålamod. Esterna överser gärna med små misstag som görs av utlänningar. De tycker det är spännande att träffa någon som är intresserad av deras språk!