svenska » engelska UK   Sysselsättningar


13 [tretton]

Sysselsättningar

-

+ 13 [thirteen]

+ Activities

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Vad gör Martha? Wh-- d--- M----- d-? +
Hon arbetar på kontor. Sh- w---- a- a- o-----. +
Hon arbetar vid datorn. Sh- w---- o- t-- c-------. +
   
Var är Martha? Wh--- i- M-----? +
På bio. At t-- c-----. +
Hon tittar på en film. Sh- i- w------- a f---. +
   
Vad gör Peter? Wh-- d--- P---- d-? +
Han studerar på universitet. He s------ a- t-- u---------. +
Han studerar språk. He s------ l--------. +
   
Var är Peter? Wh--- i- P----? +
På kaféet. At t-- c---. +
Han dricker kaffe. He i- d------- c-----. +
   
Vart tycker de om att gå? Wh--- d- t--- l--- t- g-? +
På konsert. To a c------. +
De tycker om att lyssna på musik. Th-- l--- t- l----- t- m----. +
   
Vart tycker de inte om att gå? Wh--- d- t--- n-- l--- t- g-? +
På diskotek. To t-- d----. +
De tycker inte om att dansa. Th-- d- n-- l--- t- d----. +
   

Kreolspråk

Visste du att tyska talas i södra Stilla havet. Det är verkligen sant! I delar av Papa Nya Guinea och Australien talas unserdeutsch. Det är ett kreolspråk. Kreolspråk uppstår i språkkontaktsituationer. Det vill säga när flera olika språk möter ett annat. Vid det här laget är många kreolspråk nästan utrotade. Men över hela världen talar fortfarande 15 miljoner människor ett kreolspråk. Kreolspråk är alltid modersmål. Det är annorlunda med pidginspråk. Pidginspråk är väldigt förenklade former av tal. De är bara bra för mycket grundläggande kommunikation. De flesta kreolspråk har sitt ursprung i den koloniala eran.

Därför är kreolspråk ofta baserade på europeiska språk. Ett kännetecken för kreolspråk är en begränsad vokabulär. Kreolspråk har också sin egen fonologi. Grammatiken i kreolspråk är starkt förenklad. Komplicerade regler ignoreras helt enkelt av de som talar det. Varje kreolspråk är en viktig del av den nationella identiteten. Som resultat finns det en hel del litteratur skriven på kreolspråk. Kreolspråk är speciellt intressanta för lingvister. Detta beror på att de visar hur språk utvecklas och senare dör ut. Så utvecklingen av språk kan studeras i kreolspråk. De bevisar också att språk kan förändras och anpassa sig. Disciplinen som används för forskning i kreolspråk är kreolistik. En av de mest kända meningarna på kreolspråk kommer från Jamaica. Bob Marley gjorde den världsberömd - vet du det? Det är No woman, no cry! (= No, woman, don't cry!)
Gissa språket!
_______ är modersmål för ungefär 5 miljoner människor. Det räknas till de ******-ugriska språken. Det är nära besläktat med estniska och på långt håll md ungerska. Som ett uraliskt språk, skiljer det sig starkt från de indo-germanska språken. Som ett exempel på detta är dess agglutinerande språkstruktur. Det innebär att grammatiska funktioner uttrycks genom tillagda stavelser. Det är så långa ord uppstår, som är så typiska för _______.

Ett annat kännetecken för _______ är dess många vokaler. ****** grammatik särskiljer 15 olika kasus. Det är viktigt att tydligt separera långa och korta ljud i intonationen. Skriven och talad _______ är märkbart olika varandra. Detta fenomen är mindre uttalat i andra europeiska språk. Allt detta gör inte _______n speciellt lätt. Men alla regler upprätthålls konsekvent. Och det trevliga med _______ är att det är helt logiskt!