svenska » engelska UK   Färger


14 [fjorton]

Färger

-

+ 14 [fourteen]

+ Colors

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Snön är vit. Sn-- i- w----. +
Solen är gul. Th- s-- i- y-----. +
Apelsinen är orange. Th- o----- i- o-----. +
   
Körsbäret är rött. Th- c----- i- r--. +
Himlen är blå. Th- s-- i- b---. +
Gräset är grönt. Th- g---- i- g----. +
   
Jorden är brun. Th- e---- i- b----. +
Molnet är grått. Th- c---- i- g--- / g--- (a-.). +
Däcken är svarta. Th- t---- / t---- (a-.) a-- b----. +
   
Vilken färg har snön? Vit. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- s---? W----. +
Vilken färg har solen? Gul. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- s--? Y-----. +
Vilken färg har apelsinen? Orange. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- o-----? O-----. +
   
Vilken färg har körsbäret? Rött. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- c-----? R--. +
Vilken färg har himlen? Blå. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- s--? B---. +
Vilken färg har gräset? Grönt. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- g----? G----. +
   
Vilken färg har jorden? Brun. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- e----? B----. +
Vilken färg har molnet? Grå. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- c----? G--- / G--- (a-.). +
Vilken färg har däcken? Svarta. Wh-- c----- / c---- (a-.) a-- t-- t---- / t---- (a-.)? B----. +
   

Kvinnor och män talar annorlunda

Vi vet alla att kvinnor och män är olika. Men visste du också att de talar annorlunda? Flera studier har visat detta. Kvinnor använder andra talmönster än män. De är ofta mer indirekta och reserverade i hur de talar. Däremot brukar män använda ett klart och direkt språk. Men ämnena de talar om är också olika. Män talar mer om nyheter, ekonomi eller sport. Kvinnor föredrar sociala ämnen som familj eller hälsa. Så män tycker om att tala om fakta. Kvinnor föredrar att tala om människor. Det är slående att kvinnor försöker ha ett ‘svagt’ språk. Det vill säga, de talar försiktigare och artigare.

Kvinnor ställer också fler frågor. På så sätt vill de sannolikt uppnå harmoni och undvika konflikt. Dessutom har kvinnor ett mycket större ordförråd för känslor. För män är samtal ofta en typ av konkurrens. Deras språk är klart mer provocerande och aggressivt. Och män använder mycket färre ord per dag än kvinnor gör. Vissa forskare hävdar att det beror på sammansättningen av hjärnan. Därför att hjärnan är annorlunda hos kvinnor och män. Det vill säga, deras talcentra är strukturerade på olika sätt också. Även om troligen andra faktorer också påverkar vårt språk. Vetenskapen har inte utforskat detta område så länge. Ändå talar inte kvinnor och män helt olika språk. Missförstånd behöver inte förekomma. Det finns många strategier för en framgångsrik kommunikation. Den enklaste är: Lyssna bättre!
Gissa språket!
_______ räknas till de romanska språken. Det betyder att det har utvecklats från latinet. Det är alltså besläktat med andra romanska språk som spanska och italienska. Idag talas _______ på alla kontinenter. Det är modersmål för mer än 110 miljoner människor. Totalt talas _______ av 220 miljoner människor. Därför anses _______ vara ett världsspråk.

Många internationella organisationer använder _______ som officiellt språk. _______ var förr i tiden diplomatspråket. Idag har engelska till största delen tagit över den rollen. Icke desto mindre, är _______ fortfarande ett av de viktigaste gemensamma språken. Och antalet människor som talar _______ har stadigt ökat i åratal! Detta beror på den starka befolkningstillväxten i den afrikanska och arabiska regionen. _______ talas också på öar i Västindien och i södra Stilla havet. Om du tycker om att resa, bör du definitivt lära dig _______!