svenska » engelska UK   Årstider och väder


16 [sexton]

Årstider och väder

-

+ 16 [sixteen]

+ Seasons and Weather

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Det här är årstiderna: Th--- a-- t-- s------: +
Våren, sommaren, Sp----- s-----, +
hösten och vintern. au---- / f--- (a-.) a-- w-----. +
   
Sommaren är hett. Th- s----- i- w---. +
På sommaren skiner solen. Th- s-- s----- i- s-----. +
På sommaren går vi gärna ut och promenerar. We l--- t- g- f-- a w--- i- s-----. +
   
Vintern är kall. Th- w----- i- c---. +
På vintern snöar eller regnar det. It s---- o- r---- i- w-----. +
På vintern stannar vi gärna hemma. We l--- t- s--- h--- i- w-----. +
   
Det är kallt. It i- c---. +
Det regnar. It i- r------. +
Det är blåsigt. It i- w----. +
   
Det är varmt. It i- w---. +
Det är soligt. It i- s----. +
Det är klart väder. It i- p-------. +
   
Vad är det för väder idag? Wh-- i- t-- w------ l--- t----? +
Det är kallt idag. It i- c--- t----. +
Det är varmt idag. It i- w--- t----. +
   

Lärande och känslor

Vi är lyckliga när vi kan kommunicera på ett främmande språk. Vi är stolta över oss själva och våra framsteg. Å andra sidan, om vi inte lyckas blir vi upprörda eller besvikna. Olika känslor är därmed förknippade med inlärning. Nya studier har kommit fram till intressanta resultat. De visar att känslor spelar en roll vid inlärning. Därför att våra känslor påverkar vår framgång i lärandet. Lärande är alltid ett ‘problem’ för vår hjärna. Och den vill lösa detta problem. Huruvida den är framgångsrik beror på våra känslor. Om vi tror att vi kan lösa problemet, känner vi oss säkra. Denna känslomässiga stabilitet hjälper oss att lära. Positivt tänkande främjar våra intellektuella förmågor.

Å andra sidan, att lära sig under stress fungerar inte så bra. Tvivel eller oro hindrar ett bra resultat. Vi lär oss speciellt dåligt när vi är rädda. Då kan inte hjärnan lagra nytt innehåll så bra. Därför är det viktigt att alltid vara motiverad att lära sig. Så känslor påverkar lärande. Men lärande påverkar också känslor! Samma hjärnstrukturer som hanterar fakta bearbetar också känslor. Så lärande kan göra dig lycklig och de som är nöjda lär sig bättre. Naturligtvis är lärande inte alltid roligt; det kan också vara tråkigt. Av detta skäl bör vi alltid sätta upp små mål. På så sätt överbelastar vi inte hjärnan. Och vi garanterar att vi kan uppfylla våra förväntningar. Vår framgång blir då en belöning som motiverar oss igen. Så: Lär dig något - och le medan du gör det!
Gissa språket!
_______ räknas till de indo-europeiska språken. Men det är inte nära besläktat med något annat språk i världen. Modern _______ får inte förväxlas med antik _______. Antik _______ lärs fortfarande ut i många skolor och på många universitet. Förr i tiden var det filosofins och vetenskapens språk. Det användes också som ett gemensamt språk bland dem som reste i den antika världen. Å andra sidan är modern _______ modersmål för omkring 13 miljoner människor.

Det utvecklades från den antika _______n. Det är svårt att säga exakt när modern _______ uppstod. En sak är säker: det är enklare konstruerat än den antika _______n. Hur som helst, många arkaiska former finns kvar i modern _______. Det är också ett mycket enhetligt språk i vilket det inte finns några starka dialekter. Det skrivs med det _______ alfabetet, som är nästan 2500 år gammalt. Ett intressant faktum är att _______ räknas till de språk som har den största vokabulären. Så om du gillar att lära dig vokabulär bör du starta med _______.