svenska » engelska UK   Familj


2 [två]

Familj

-

+ 2 [two]

+ Family Members

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
morfadern, farfadern th- g---------r +
mormodern, farmodern th- g---------r +
han och hon he a-- s-e +
   
fadern th- f----r +
modern th- m----r +
han och hon he a-- s-e +
   
sonen th- s-n +
dottern th- d------r +
han och hon he a-- s-e +
   
brodern th- b-----r +
systern th- s----r +
han och hon he a-- s-e +
   
farbrodern, morbrodern th- u---e +
fastern, mostern th- a--t +
han och hon he a-- s-e +
   
Vi är en familj. We a-- a f-----. +
Familjen är inte liten. Th- f----- i- n-- s----. +
Familjen är stor. Th- f----- i- b--. +
   

Talar vi alla afrikaans ?

Inte alla av oss har varit i Afrika. Men det är möjligt att alla språk redan varit där. Många forskare tror i alla fall det. De anser att ursprunget till alla språk finns i Afrika. Därifrån har de spridits till resten av världen. Totalt finns det mer än 6.000 språk. Men alla sägs ha gemensamma afrikanska rötter. Forskare har jämfört fonem i olika språk. Fonem är den minsta enheten för differentiering av ett ord. Om ett fonem ändras, förändras hela innebörden av ett ord. Ett exempel från det engelska språket kan illustrera detta. På engelska beskriver dip och tip två olika saker. /d/ och /t/ är två olika fonem.

Denna fonetiska variation är störst i afrikanska språk. Detta minskar dramatiskt ju längre bort du kommer från Afrika. Och det är just det som forskarna ser som bevis för sin teori. Populationer som expanderar blir mer enhetliga. Vid sina ytterkanter minskar den genetiska variationen. Detta beror på att antalet ‘bosättare’ också minskar. Ju färre mängd gener som migrerar, ju enhetligare blir populationen. De möjliga kombinationerna av gener minskar. Som ett resultat blir medlemmar av en migrerad population lika varandra. Forskare kallar detta grundareffekt. När människor lämnade Afrika tog de sitt språk med sig. Men färre bosättare tog också färre fonem med sig. Det är så enskilda språk blev mer enhetliga över tid. Det verkar vara bevisat att Homo sapiens härstammar från Afrika. Vi får vänta och se om detta också är sant för deras språk…
Gissa språket!
Det _______ språket räknas till de viktigaste språken i världen. Mer än 300 miljoner människor i över 20 länder talar _______. Detta afro-asiatiska språk uppstod för flera tusen år sedan. Från att bara ha talats på den _______ halvön spreds det senare vida omkring. Det finns många olika _______ dialekter Många av dialekterna skiljer sig mycket från standard_______. Människor från olika regioner förstår ofta inte alls varandra.

Forntida _______ talas knappast idag. Det existerar mest i skriftlig form. Intresset för _______ har ökat på senare år. Många männskor finner särskilt skriftsystemet fascinerande. Det skrivs från höger till vänster. Om du vill lära dig _______, måste du lära dig i en viss ordning. Först uttalet, sedan grammatiken, sedan skriften. Om du håller dig till den ordningen kommer du definitivt att ha roligt under inlärningen.