svenska » engelska UK   Småprat 2


21 [tjugoett]

Småprat 2

-

+ 21 [twenty-one]

+ Small Talk 2

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Var kommer ni ifrån? Wh--- d- y-- c--- f---? +
Från Basel. Fr-- B----. +
Basel ligger i Schweiz. Ba--- i- i- S----------. +
   
Får jag lov att presentera herr Müller? Ma- I i-------- M-. M-----? +
Han är utlänning. He i- a f--------. +
Han talar flera språk. He s----- s------ l--------. +
   
Är det första gången ni är här? Ar- y-- h--- f-- t-- f---- t---? +
Nej, jag var här redan förra året. No- I w-- h--- o--- l--- y---. +
Men bara en vecka. On-- f-- a w---- t-----. +
   
Hur trivs ni här hos oss? Ho- d- y-- l--- i- h---? +
Mycket bra. Folk är trevliga. A l--. T-- p----- a-- n---. +
Och jag tycker om landskapet också. An- I l--- t-- s------- t--. +
   
Vad har ni för yrke? Wh-- i- y--- p---------? +
Jag är översättare. I a- a t---------. +
Jag översätter böcker. I t-------- b----. +
   
Är ni här ensam? Ar- y-- a---- h---? +
Nej, min fru / min man är här också. No- m- w--- / m- h------ i- a--- h---. +
Och där är mina båda barn. An- t---- a-- m- t-- c-------. +
   

Romanska språk

700 miljoner människor talar ett romanskt språk som sitt modersmål. Därmed rankas den romanska språkgruppen blan de mest betydelsefulla i världen. Romanska språk tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Alla romanska språk har sitt ursprung i latin. Detta innebär att de är ättlingar till språket i Rom. Grunden till alla romanska språk är vulgärlatinet. Varmed menas det latin som talades under den sena antiken. Vulgärlatinet spreds över hela Europa genom romerska erövringar. Därifrån utvecklades romanska språk och dialekter. Latin i sig självt är ett italienskt språk. Det finns totalt cirka 15 romanska språk. Det exakta antalet är svårt att avgöra. Det är ofta oklart huruvida det är självständiga språk eller bara dialekter.

Ett fåtal romanska språk har dött ut under åren. Men nya språk baserade på romanska språk har också utvecklats. De är kreolspråk. Idag är spanskan det största romanska språket i världen. Det tillhör världsspråken med mer än 380 miljoner människor. Romanska språk är mycket intressanta för forskare. Därför att denna språkgrupps historia är väl dokumenterad. Latinska eller romerska texter har funnits i 2.500 år. Lingvister använder dem för att undersöka utvecklingen av de enskilda språken. Därmed kan de regler, från vilket ett språk utvecklas, undersökas. Många av dessa resultat kan överföras till andra språk. Grammatiken i romanska språk är konstruerad på liknande sätt. Men framför allt liknar språkens vokabulär varandra. Om en person talar ett romanskt språk, kan han lätt lära sig ett annat. Tack så mycket, det latinska språket!
Gissa språket!
Det _______ språket är säkerligen ett av de mest fascinerande. Många människor finner skrivsystemet speciellt intressant. Det består av kinesiska symboler och två stavelser. Ett annat kännetecken för _______ är att det har många dialekter. Dessa skiljer sig i vissa fall betydligt från varandra. Det är alltså möjligt att två ******sktalande från olika regioner inte förstår varandra. _______n har en melodisk accent.

Om ett ord behöver strykas under talas det inte högre. Ljudens tonhöjd är varierande. Ungefär 130 miljoner människor talar _______. Naturligtvis bor majoriteten av dessa i ******. Det finns också stora grupper av ******sktalande i Brasilien och Nordamerika. De är ättlingar till _______ emigranter. Det finns relativt få som har _______ som andraspråk. Det är exakt vad som borde motivera oss att lära oss detta spännande språk!