svenska » engelska UK   Lära främmande språk


23 [tjugotre]

Lära främmande språk

-

+ 23 [twenty-three]

+ Learning foreign languages

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Var har ni lärt er spanska? Wh--- d-- y-- l---- S------? +
Kan ni portugisiska också? Ca- y-- a--- s---- P---------? +
Ja, och jag kan också lite italienska. Ye-- a-- I a--- s---- s--- I------. +
   
Jag tycker att ni pratar mycket bra. I t---- y-- s---- v--- w---. +
Språken är ganska lika. Th- l-------- a-- q---- s------. +
Jag förstår dem bra. I c-- u--------- t--- w---. +
   
Men tala och skriva är svårt. Bu- s------- a-- w------ i- d--------. +
Jag gör fortfarande många fel. I s---- m--- m--- m-------. +
Var snäll och rätta mig alltid. Pl---- c------ m- e--- t---. +
   
Ert uttal är riktigt bra. Yo-- p------------ i- v--- g---. +
Ni har en liten brytning. Yo- o--- h--- a s----- a-----. +
Man hör, var ni kommer ifrån. On- c-- t--- w---- y-- c--- f---. +
   
Vilket är ert modersmål? Wh-- i- y--- m----- t----- / n----- l------- (a-.)? +
Går ni på språkkurs? Ar- y-- t----- a l------- c-----? +
Vilket läromedel använder ni? Wh--- t------- a-- y-- u----? +
   
Jag vet inte just nu, vad det heter. I d---- r------- t-- n--- r---- n--. +
Jag kommer inte ihåg titeln. Th- t---- i- n-- c----- t- m-. +
Jag har glömt det. I’-- f-------- i-. +
   

Germanska språk

De germanska språken tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Denna språkgrupp kännetecknas av sina fonologiska funktioner. Skillnader i fonologi skiljer dessa språk från andra. Det finns cirka 15 germanska språk 500 miljoner människor över hela världen talar dem som sitt modersmål. Det exakta antalet enskilda språk är svårt att avgöra. Det är ofta oklart huruvida det är självständiga språk eller bara dialekter. Det mest framträdande germanska språket är engelska. Över hela världen finns det 350 miljoner infödda som talar engelska. Efter det kommer tyska och holländska. De germanska språken är indelade i olika grupper. Det finns nordgermanska, västgermanska och östgermanska. De skandinaviska språken är nordgermanska.

Engelska, tyska och holländska är västgermanska språk. Alla de östgermanska språken har blivit utrotade. Gammal engelska, till exempel, tillhörde denna grupp. Kolonisationen spred germanska språk över hela världen. Som ett resultat förstås holländska i Västindien och Sydafrika. Alla germanska språk är härledda från en gemensam rot. Huruvida det var ett enhetligt protospråk är oklart. Förutom det, finns bara ett fåtal gamla germanska texter. Till skillnad från de romanska språken finns det nästan inga källor. Därför är forskning i de germanska språken svårare. Relativt lite är också känt om det germanska folkets kultur, eller teutonernas. Teutonerna förenades inte. Därför fanns ingen gemensam identitet. Därför måste vetenskapen förlita sig på andra källor. Utan greker och romare skulle vi bara veta lite grand om germanerna!
Gissa språket!
_______ tillhör den romanska språkfamiljen. Det är nära besläktat med spanska, franska och italienska. Det talas i Andorra, i den katalonska regionen av Spanien och på Balearerna. _______ talas även i delar av Aragonien och i Valencia. Totalt 12 miljoner människor talar eller förstår _______. Språket uppstod mellan 7:e och 9:e århundradet i Pyrenéerna. Sedan spreds det mot söder och öster genom territoriala erövringar.

Det är viktigt att notera att _______ inte är en spansk dialekt. Det uppstod ur vulgärlatinet och anses vara ett oberoende språk. Därför förstås det inte automatiskt av spanjorer eller latinamerikaner. Många strukturer i _______n liknar andra romanska språk. Men det finns också ett fåtal egenskaper som inte finns i andra språk. De som talar _______ är mycket stolta över sitt språk. Att lära sig _______ har aktivt främjats av politiska grupper under några århundraden. Lär dig _______ - detta språk har en framtid!