svenska » engelska UK   I staden


25 [tjugofem]

I staden

-

+ 25 [twenty-five]

+ In the city

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Jag vill till stationen. I w---- l--- t- g- t- t-- s------. +
Jag vill till flygplatsen. I w---- l--- t- g- t- t-- a------. +
Jag vill till centrum. I w---- l--- t- g- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.). +
   
Hur kommer jag till stationen? Ho- d- I g-- t- t-- s------? +
Hur kommer jag till flygplatsen? Ho- d- I g-- t- t-- a------? +
Hur kommer jag till centrum? Ho- d- I g-- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.)? +
   
Jag behöver en taxi. I n--- a t---. +
Jag behöver en stadskarta. I n--- a c--- m--. +
Jag behöver ett hotell. I n--- a h----. +
   
Jag skulle vilja hyra en bil. I w---- l--- t- r--- a c--. +
Här är mitt kontokort. He-- i- m- c----- c---. +
Här är mitt körkort. He-- i- m- l------ / l------ (a-.). +
   
Vad finns det att se i staden? Wh-- i- t---- t- s-- i- t-- c---? +
Gå i gamla stan. Go t- t-- o-- c---. +
Ta en rundtur genom staden. Go o- a c--- t---. +
   
Gå till hamnen. Go t- t-- h------ / h----- (a-.). +
Ta en tur i hamnen. Go o- a h------ / h----- (a-.) t---. +
Vilka sevärdheter finns det annars? Ar- t---- a-- o---- p----- o- i-------? +
   

Slaviska språk

Slaviska språk är modersmål för 300 miljoner människor. De slaviska språken tillhör de indoeuropeiska. Det finns cirka 20 slaviska språk. Det mest framträdande bland dem är ryska. Mer än 150 miljoner människor talar ryska som sitt modersmål. Efter det kommer polska och ukrainska med 50 miljoner vardera. I språkvetenskapen är de slaviska språken uppdelade i olika grupper. De är västslaviska, östslaviska och sydslaviska språk. Polska, tjeckiska och slovakiska är västslaviska språk. Ryska, ukrainska och vitryska är östslaviska språk. Serbiska, kroatiska och bulgariska är sydslaviska språk. Det finns många slaviska språk förutom dessa. Men de talas av relativt få människor.

De slaviska språken tillhör ett gemensamt protospråk. De enskilda språken utvecklades relativt sent från detta. De är därför yngre än de germanska och romanska språken. Majoriteten av de slaviska språkens vokabulär är likartad. Detta beror på att de inte separerades från varandra förrän relativt sent. Ur ett vetenskapligt perspektiv är de slaviska språken konservativa. Vilket betyder att de fortfarande innehåller många gamla strukturer. Andra indoeuropeiska språk har förlorat dessa gamla former. På grund av detta är slaviska språk mycket intressanta att utforska. Genom att forska i dem kan slutsatser dras om tidigare språk. På så sätt hoppas forskarna kunna spåra tillbaka till indoeuropeiska språk. Slaviska språk kännetecknas av få vokaler. Bortsett från det, finns det många ljud som inte förekommer i andra språk. Särskilt västeuropéer har ofta problem med uttalet. Men inga bekymmer – allting kommer att bli bra! På polska: Wszystko będzie dobrze!
Gissa språket!
_______ är ett sydslaviskt språk. Det är mycket nära besläktat med serbiska, bosniska och montenegrinska. De som talar dessa språk kan lätt kommunicera med varandra. Därför anser många lingvister att _______ inte ens är ett eget språk. De ser det som en av många former av serbo-_______. Ungefär 7 miljoner människor i världen talar _______. Språket skrivs med latinska bokstäver.

Det _______ alfabetet har 30 bokstäver inklusive ett fåtal specialsymboler. Stavningen överensstämmer strikt med uttalet av orden. Det gäller också för ord som lånats från andra språk. Den lexikala accenten i _______ är melodisk. Det innebär att tonhöjden i stavelserna är viktig i intonationen. Grammatiken har sju kasus och är inte alltid enkel. Men det är värt att lära sig det _______ språket. ******en är verkligen ett vackert semesterland!