svenska » engelska UK   På hotellet – ankomst


27 [tjugosju]

På hotellet – ankomst

-

+ 27 [twenty-seven]

+ In the hotel – Arrival

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Har ni ett ledigt rum? Do y-- h--- a v----- r---? +
Jag har reserverat ett rum. I h--- b----- a r---. +
Mitt namn är Müller. My n--- i- M-----. +
   
Jag behöver ett enkelrum. I n--- a s----- r---. +
Jag behöver ett dubbelrum. I n--- a d----- r---. +
Hur mycket kostar rummet för en natt? Wh-- d--- t-- r--- c--- p-- n----? +
   
Jag skulle vilja ha ett rum med badrum. I w---- l--- a r--- w--- a b-------. +
Jag skulle vilja ha ett rum med dusch. I w---- l--- a r--- w--- a s-----. +
Kan jag få titta på rummet? Ca- I s-- t-- r---? +
   
Finns det ett garage här? Is t---- a g----- h---? +
Finns det ett kassaskåp här? Is t---- a s--- h---? +
Finns det en fax här? Is t---- a f-- m------ h---? +
   
Bra, jag tar rummet. Fi--- I--- t--- t-- r---. +
Här är nycklarna. He-- a-- t-- k---. +
Här är mitt bagage. He-- i- m- l------. +
   
Vilken tid blir det frukost? Wh-- t--- d- y-- s---- b--------? +
Vilken tid blir det lunch? Wh-- t--- d- y-- s---- l----? +
Vilken tid blir det middag? Wh-- t--- d- y-- s---- d-----? +
   

Pauser är viktiga för lärandets framgång

De som vill lära sig framgångsrikt bör ta täta pauser! Nya vetenskapliga studier har kommit till denna slutsats. Forskarna undersökte lärandets faser. När de gjorde det simulerades olika inlärningssituationer. Vi absorberar information bäst i små stycken. Det betyder att vi inte bör lära oss för mycket på en gång. Vi ska alltid ta pauser mellan delkurser. Vår inlärningsframgång är nämligen också beroende av biokemiska processer. Dessa processer äger rum i hjärnan. De bestämmer vår optimala inlärningsrytm. När vi lär oss något nytt frigör hjärnan vissa substanser. Dessa substanser påverkar aktiviteten i våra hjärnceller. Två specifika olika enzymer spelar en viktig roll i den processen.

De frigörs när vi lär oss nytt innehåll. Men de frigörs inte tillsammans. Deras effekt utvecklas med fördröjning. Men vi lär oss bäst när båda enzymerna förekommer samtidigt. Och vår framgång ökar avsevärt när vi tar pauser oftare. Så det är klokt att variera längden på individuella inlärningsfaser. Pausens längd bör också variera. Det är idealiskt att ta två pauser på tio minuter vardera i början. Sedan en paus på fem minuter. Sedan bör du ta en paus på 30 minuter. Under pauserna memorerar hjärnan det nya innehållet bättre. Du ska lämna din arbetsplats under pauserna. Det är också en bra idé att röra på sig under pauserna. Så ta en kort promenad mellan studierna. Och känn ingen skuld - du lär dig under tiden!
Gissa språket!
_______ tllhör de baltiska språken. Det talas av mer än 3 miljoner människor. Dessa människor bor i ******en, Vitryssland och Polen. Det enda språk det är nära besläktat med är lettiska. Trots att ******en är ett mycket litet land, är språket uppdelat i många dialekter. _______ skrivs med latinska bokstäver, men har ett fåtal specialsymboler. De många dubbla vokalerna är typiska.

Det finns också flera variationer av vokaler, såsom korta, långa och nasala. ******iskt uttal är inte svårt. Intonationen är märkbart mer komplicerad eftersom den är flexibel. Det vill säga, den är baserad på den grammatiska formen av ordet. Det är intressant att notera att _______ är ett mycket ålderdomligt språk. Det anses vara det språk som minst har utvecklats från sitt modersmål. Det innebär att det fortfarande är mycket likt det första indo-europeiska språket. Om du vill veta hur våra förfäder talade, bör du lära dig _______.