svenska » engelska UK   På restaurangen 3


31 [trettioett]

På restaurangen 3

-

+ 31 [thirty-one]

+ At the restaurant 3

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Jag skulle vilja ha en förrätt. I w---- l--- a s------. +
Jag skulle vilja ha en sallad. I w---- l--- a s----. +
Jag skulle vilja ha en soppa. I w---- l--- a s---. +
   
Jag skulle vilja ha en efterrätt. I w---- l--- a d------. +
Jag skulle vilja ha en glass med vispgrädde. I w---- l--- a- i-- c---- w--- w------ c----. +
Jag skulle vilja ha frukt eller ost. I w---- l--- s--- f---- o- c-----. +
   
Vi skulle vilja äta frukost. We w---- l--- t- h--- b--------. +
Vi skulle vilja äta lunch. We w---- l--- t- h--- l----. +
Vi skulle vilja äta middag. We w---- l--- t- h--- d-----. +
   
Vad vill ni ha till frukost? Wh-- w---- y-- l--- f-- b--------? +
Småfranska med marmelad och honung? Ro--- w--- j-- a-- h----? +
Rostat bröd med korv och ost? To--- w--- s------ a-- c-----? +
   
Ett kokt ägg? A b----- e--? +
Ett stekt ägg? A f---- e--? +
En omelett? An o-------? +
   
En yoghurt till, tack. An----- y------- p-----. +
Mer salt och peppar, tack. So-- s--- a-- p----- a---- p-----. +
Ett glas vatten till, tack. An----- g---- o- w----- p-----. +
   

Att tala framgångsrikt kan man lära sig!

Att tala är relativt enkelt. Att tala framgångsrikt, å andra sidan, är mycket svårare. Det vill säga, hur vi säger något är viktigare än vad vi säger. Olika studier har visat detta. Lyssnare uppmärksammar undermedvetet vissa egenskaper hos talare. Vi kan således påverka huruvida vårt tal kommer att bli väl mottaget. Vi måste bara alltid vara mycket uppmärksamma på hur vi talar. Det gäller också vårt kroppsspråk. Det måste vara äkta och passa med vår personlighet. Rösten spelar också en roll, eftersom den alltid också bedöms. För män, till exempel, är en djupare röst fördelaktig. Det gör att den som talar verkar självsäker och kompetent. Å andra sidan har en variation av rösten ingen effekt.

Särskilt viktig är dock hastigheten när vi talar. Framgången för samtal undersöktes i experiment. Att tala framgångsrikt innebär att kunna övertyga andra. Den som vill övertyga andra får inte tala för snabbt. Annars ger man intryck av att inte vara uppriktig. Men att tala för sakta är också ogynnsamt. Människor som talar mycket sakta upplevs som ointelligenta. Därför är det bäst att tala med medelhastighet. 3,5 ord per sekund är idealiskt. Pauser är också viktiga när man talar. De gör vårt tal mera naturligt och trovärdigt. Som en följd därav litar lyssnarna på oss. 4 eller 5 pauser per minut är idealiskt. Så lär dig bara att kontrollera ditt tal bättre! Låt sedan nästa intervju komma…
Gissa språket!
_______ är ett nordgermanskt språk. Det är modersmål för ungefär 5 miljoner människor. Det exceptionella med _______ är att det består av två standardformer: Bokmål och ny******. Det vill säga att det finns två erkända _______ språk. De används båda likvärdigt i administration, skola och media. Länge kunde ett standardspråk inte etableras på grund av landets storlek.

Så dialekterna stannade kvar och utvecklades oberoende av varandra. Men varje norrman förstår alla lokala dialekter såväl som de båda officiella språken. Det finns inga fasta regler för ******t uttal. Det beror på att båda standardformerna först och främst skrivs. Typiskt är det en lokal dialekt som talas. _______ är mycket likt danska och svenska. De som talar dessa språk kan relativt lätt kommunicera med varandra. _______ är ett mycket intressant språk. Och du kan välja vilken _______ du vill lära dig!