svenska » engelska UK   På väg


37 [trettiosju]

På väg

-

+ 37 [thirty-seven]

+ En route

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Han åker med motorcykeln. He d----- a m--------. +
Han åker med cykeln. He r---- a b------. +
Han går till fots. He w----. +
   
Han åker med fartyget. He g--- b- s---. +
Han åker med båten. He g--- b- b---. +
Han simmar. He s----. +
   
Är det farligt här? Is i- d-------- h---? +
Är det farligt att lifta ensam? Is i- d-------- t- h-------- a----? +
Är det farligt att gå ut och gå på nätterna? Is i- d-------- t- g- f-- a w--- a- n----? +
   
Vi har kört vilse. We g-- l---. +
Vi har kommit på fel väg. We--- o- t-- w---- r---. +
Vi måste åka tillbaka. We m--- t--- a-----. +
   
Var kan man parkera här? Wh--- c-- o-- p--- h---? +
Finns det någon parkeringsplats här? Is t---- a p------ l-- h---? +
Hur länge kan man parkera här? Ho- l--- c-- o-- p--- h---? +
   
Åker ni skidor? Do y-- s--? +
Åker ni upp med skidliften? Do y-- t--- t-- s-- l--- t- t-- t--? +
Kan man låna skidor här? Ca- o-- r--- s--- h---? +
   

Att tala med dig själv

När någon talar med sig själv, blir det konstigt för lyssnarna. Och ändå talar nästan alla regelbundet med sig själva. Psykologer uppskattar att mer än 95 procent av vuxna gör det. Barn talar nästan alltid med sig själva när de leker. Så det är helt normalt att ha samtal med sig själv. Det är bara en speciell form av kommunikation. Och det finns många fördelar med att tala med sig själv då och då! Detta beror vi på att vi organiserar våra tankar genom att tala. Vår inre röst framträder när vi talar med oss själva. Man kan också säga att man tänker högt. I synnerhet tankspridda människor talar ofta med sig själva. I deras fall är ett visst område i hjärnan mindre aktivt. Därför är de mindre organiserade.

Samtalen med sig själva hjälper dem att vara mer metodiska. Samtalen med oss själva kan också hjälpa oss att fatta beslut. Och de är ett mycket bra sätt att lindra stress. Samtalen med dig själv främjar koncentrationen och gör dig mera produktiv. Eftersom att säga något högt tar längre tid än att bara tänka det. Vi är mer medvetna om våra tankar när vi talar. Vi tacklar svåra tester bättre när vi talar med oss själva under processen. Olika experiment har visat detta. Vi kan också ge oss själva mod genom att tala med oss själva. Många idrottsmän talar med sig själva för att motivera sig. Tyvärr talar vi vanligtvis med oss själva i negativa situationer. Därför bör vi alltid försöka att vara positiva. Och vi måste ofta granska vad vi önskar oss. På så sätt kan vi positivt påverka våra handlingar genom att tala. Men olyckligtvis fungerar detta bara om vi är realistiska!
Gissa språket!
_______ räknas till de östromanska språken. Det är modersmål för cirka 30 miljoner människor. Dessa människor bor först och främst i ******ien och Moldavien. _______ är också det officiella språket i republiken Moldavien. Men det finns också betydande ******sktalande samhällen i Serbien och Ukraina. _______ uppstod ur latinet. Romarna uppehöll tidigare två provinser i regionen runt Donau.

_______n är närmast besläktad med italienskan. Därför kan ******er förstå italienare mycket bra för det mesta. Motsatsen är inte alltid fallet. Detta beror på det faktum att _______ innehåller många slaviska ord. Fonologin påverkades av närliggande slaviska språkområden. Som ett resultat har det _______ alfabetet ett fåtal specialsymboler. _______ skrivs som det talas. Och det uppvisar fortfarande många likheter med det forntida latinets struktur… Det är precis det som gör upptäckten av detta språk så spännande!