svenska » engelska UK   I taxin


38 [trettioåtta]

I taxin

-

+ 38 [thirty-eight]

+ In the taxi

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Var snäll och ring efter en taxi. Pl---- c--- a t---. +
Vad kostar det till stationen? Wh-- d--- i- c--- t- g- t- t-- s------? +
Vad kostar det till flygplatsen? Wh-- d--- i- c--- t- g- t- t-- a------? +
   
Rakt fram, tack. Pl---- g- s------- a----. +
Sväng till höger här, tack. Pl---- t--- r---- h---. +
Sväng till vänster vid hörnet, tack. Pl---- t--- l--- a- t-- c-----. +
   
Jag har bråttom. I’- i- a h----. +
Jag har tid. I h--- t---. +
Var snäll och kör långsammare. Pl---- d---- s-----. +
   
Stanna här, tack. Pl---- s--- h---. +
Var snäll och vänta ett ögonblick. Pl---- w--- a m-----. +
Jag är snart tillbaka. I’-- b- b--- i----------. +
   
Ge mig ett kvitto, tack. Pl---- g--- m- a r------. +
Jag har inga småpengar. I h--- n- c-----. +
Det är jämt så, behåll växeln. Th-- i- o---- p----- k--- t-- c-----. +
   
Kör mig till den här adressen. Dr--- m- t- t--- a------. +
Kör mig till mitt hotell. Dr--- m- t- m- h----. +
Kör mig till stranden. Dr--- m- t- t-- b----. +
   

Språkliga genier

De flesta människor är nöjda om de kan tala ett främmande språk. Men det finns också människor som behärskar mer än 70 språk. De kan tala alla dessa språk flytande och skriva dem korrekt. Man skulle kunna säga att det finns människor som är hyper-polyglotter. Fenomenet flerspråkighet har funnits i århundraden. Det finns många rapporter om människor med en sådan talang. Var denna förmåga kommer ifrån är ännu inte grundligt utforskat. Det finns olika vetenskapliga teorier om detta. Vissa tror att hjärnan hos flerspråkiga personer är annorlunda strukturerad. Dennma skillnad är särskilt synlig i Broca-centrum. Tal produceras i denna del av hjärnan. Cellerna i detta område är annorlunda konstruerade hos flerspråkiga människor. Det är möjligt att de som en följd av detta bearbetar information bättre.

Men ytterligare studier för att bekräfta denna teori saknas. Kanske är bara en exceptionell motivation avgörande. Barn lär sig främmande språk mycket snabbt från andra barn. Detta beror på att de vill smälta in när de leker. De vill bli en del av gruppen och kommunicera med de andra. Med det sagt, deras inlärningsframgång beror på deras vilja att bli inkluderade. En annan teori innebär att cerebral materia växer genom lärande. Således, ju mer vi lär oss, desto lättare blir inlärning. Språk som liknar varandra är också lättare att lära sig. Så en person som talar danska lär sig snabbt att tala svenska eller norska. Många frågor är fortfarande obesvarade. Det som är säkert är dock att intelligens inte spelar någon roll. Vissa människor talar många språk trots låg intelligens. Men även det största språkliga geni behöver mycket disciplin. Det är en liten tröst, eller hur?
Gissa språket!
_______ hör till de språk som dominerar bokmarknaden. Stora verk inom världslitteraturen skrevs av _______ författare. Således är många böcker översatta från _______. ******sar tycker också om att läsa nya texter, så översättare har alltid en hel del att göra. _______ är modersmål för cirka 160 miljoner människor. Dessutom talar många människor _______ i andra slaviska länder. Därmed är _______ det mest utbredda språket i Europa.

Ungefär 280 miljoner människor i världen talar _______. Som ett östslaviskt språk är _______ besläktat med ukrainska och vit_______. ******k grammatik är mycket systematiskt strukturerad. Det är en fördel för människor som tycker om att tänka analytiskt och logiskt. _______ är absolut värt att lära sig! _______ är ett viktigt språk inom vetenskap, konst och teknologi. Och skulle det inte vara trevligt att kunna läsa berömda _______ litterära verk på originalspråket?