svenska » engelska UK   Fråga efter vägen


40 [fyrtio]

Fråga efter vägen

-

+ 40 [forty]

+ Asking for directions

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Ursäkta! Ex---- m-! +
Kan ni hjälpa mig? Ca- y-- h--- m-? +
Var finns en bra restaurang här? Is t---- a g--- r--------- a----- h---? +
   
Gå runt hörnet till vänster. Ta-- a l--- a- t-- c-----. +
Gå sedan en bit rakt fram. Th-- g- s------- f-- a w----. +
Gå sedan hundra meter till höger. Th-- g- r---- f-- a h------ m----- / m----- (a-.). +
   
Ni kan också ta bussen. Yo- c-- a--- t--- t-- b--. +
Ni kan också ta spårvagnen. Yo- c-- a--- t--- t-- t---. +
Ni kan också helt enkelt åka efter mig. Yo- c-- a--- f----- m- w--- y--- c--. +
   
Hur kommer jag till fotbollsstadion? Ho- d- I g-- t- t-- f------- / s----- (a-.) s------? +
Gå över bron! Cr--- t-- b-----! +
Åk genom tunneln! Go t------ t-- t-----! +
   
Åk fram till tredje trafikljuset. Dr--- u---- y-- r---- t-- t---- t------ l----. +
Ta sedan av till höger vid första gatan. Th-- t--- i--- t-- f---- s----- o- y--- r----. +
Åk sedan rakt fram vid nästa korsning. Th-- d---- s------- t------ t-- n--- i-----------. +
   
Ursäkta, hur kommer jag till flygplatsen? Ex---- m-- h-- d- I g-- t- t-- a------? +
Det är bäst att ta tunnelbanan. It i- b--- i- y-- t--- t-- u---------- / s----- (a-.). +
Åk helt enkelt ända fram till slutstationen. Si---- g-- o-- a- t-- l--- s---. +
   

Djurens språk

När vi vill uttrycka oss själva, använder vi vårt tal. Även djur har sitt eget språk. Och de använder det precis som vi människor. Det vill säga, de talar med varandra för att utbyta information. I grund och botten har varje djurart ett specifikt språk. Till och med termiter kommunicerar med varandra. När de är i fara, kastar de sig på marken. Det är deras sätt att varna varandra. Andra djurarter visslar när de närmar sig fiender. Bin talar med varandra genom att dansa. Därigenom visar de andra bin var det finns något att äta. Valar gör ljud som kan höras 5.000 kilometer bort. De kommunicerar med varandra genom speciella sånger.

Även elefanter ger varandra olika akustiska signaler. Men människor kan inte höra dem. De flesta djurspråk är mycket komplicerade. De består av en kombination av olika tecken. Akustiska, kemiska och optiska signaler används. Förutom det, använder djur olika gester. Vid det här laget har människor lärt sig husdjurens språk. De vet när hundar är glada. Och de ser när katter vill vara ifred. Men hundar och katter talar mycket olika språk. Många signaler är till och med exakta motsatser. Man trodde länge att dessa två djur helt enkelt inte tycker om varandra. Men de bara missförstår varandra. Detta leder till problem mellan hundar och katter. Så även djur slåss på grund av missförstånd…
Gissa språket!
_______ är modersmål för cirka 12 miljoner människor. Majoriteten av dessa människor bor i ******en och andra länder i sydöstra Europa. _______ räknas till de sydslaviska språken. Det är nära besläktat med kroatiska och bosniska. Grammatiken och vokabulären är mycket lika. Därför är det lätt för serber, kroater och bosnier att förstå varandra. Det _______ alfabetet innehåller 30 bokstäver.

Var och en har ett distinkt uttal. Man kan hitta paralleller till forntida tonspråk i intonationen. På kinesiska, till exempel, förändras tonhöjden av stavelserna med betydelsen. Det liknar _______n. Men i det här fallet spelar endast tonhöjden av den accentuerade stavelsen en roll. Den starka böjningsspråkstrukturen är ett annat kännetecken för _______n. Det betyder att substantiv, verb, adjektiv och pronomen alltid är böjda. Om du är intresserad av grammatiska strukturer, bör du definitivt lära dig _______!