svenska » engelska UK   Trafikinformation


41 [fyrtioett]

Trafikinformation

-

+ 41 [forty-one]

+ Where is ... ?

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Var är turistbyrån? Wh--- i- t-- t------ i---------- o-----? +
Har ni en stadskarta åt mig? Do y-- h--- a c--- m-- f-- m-? +
Kan man reservera ett hotellrum här? Ca- o-- r------ a r--- h---? +
   
Var är gamla stan? Wh--- i- t-- o-- c---? +
Var är domkyrkan? Wh--- i- t-- c--------? +
Var är muséet? Wh--- i- t-- m-----? +
   
Var kan man köpa frimärken? Wh--- c-- o-- b-- s-----? +
Var kan man köpa blommor? Wh--- c-- o-- b-- f------? +
Var kan man köpa biljetter? Wh--- c-- o-- b-- t------? +
   
Var är hamnen? Wh--- i- t-- h------ / h----- (a-.)? +
Var är marknaden? Wh--- i- t-- m-----? +
Var är slottet? Wh--- i- t-- c-----? +
   
När börjar guidningen? Wh-- d--- t-- t--- b----? +
När slutar guidningen? Wh-- d--- t-- t--- e--? +
Hur lång tid tar guidningen? Ho- l--- i- t-- t---? +
   
Jag skulle vilja ha en guide, som talar tyska. I w---- l--- a g---- w-- s----- G-----. +
Jag skulle vilja ha en guide, som talar italienska. I w---- l--- a g---- w-- s----- I------. +
Jag skulle vilja ha en guide, som talar franska. I w---- l--- a g---- w-- s----- F-----. +
   

Det universella språket engelska.

Engelska är det mest utbredda språket i världen. Men mandarin eller högkinesiska har mest infödda talare. Engelska är modersmål för ‘endast’ 350 miljoner människor. Men engelskan har stort inflytande på andra språk. Sedan mitten av 1900-talet har det fått större betydelse. Detta beror till stor del på utvecklingen av USA till en stormakt. Engelska är det första främmande språket som lärs ut i skolor i många länder. Internationella organisationer använder engelska som sitt officiella språk. Engelska är också det officiella språket eller gemensamt språk i många länder. Men det är möjligt att andra språk snart kommer att ta över dessa funktioner. Engelska tillhör de västgermanska språken. Därför är det, till exempel, nära besläktat med tyska. Men språket har förändrats avsevärt under de senaste 1.000 åren.

Tidigare var engelskan ett deklinerande språk.. De flesta ändelser med grammatisk funktion har försvunnit. Därför kan engelskan räknas till de isolerande språken. Denna språktyp är mer lik kinesiska än tyska. I framtiden kommer det engelska språket att förenklas ytterligare. De oregelbundna verben kommer sannolikt att försvinna. Engelskan är enkel jämfört med anda indoeuropeiska språk. Men den engelska ortografin är mycket svår. Detta beror på att stavning och uttal skiljer sig kraftigt från varandra. Engelsk ortografi har varit densamma i århundraden. Men uttalet har förändrats avsevärt. Till följd av detta skriver man fortfarande som man talade på 1400-talet. Det finns också många oregelbundenheter i uttalet. Det finns 6 varianter enbart för bokstavskombinationen ough ! Testa dig själv! – thorough, thought, through, rough, bough, cough .
Gissa språket!
_______ räknas till de västslaviska språken. Det är modersmål för mer än 5 miljoner människor. Det är mycket nära besläktat med den angränsande tjeckiskan. Detta beror på deras ömsesidiga förflutna i forna Tjecko******en. Vokabulären i de två språken är till stor del identisk. Skillnaderna finns först och främst i fonologin. _______n uppstod på 9:e århundradet i form av åtskilliga dialekter.

Den påverkades under lång tid av grannspråken. Dagens standardspråk etablerades inte förrän under 18:e århundradet. Vissa element kunde således förenklas jämfört med de i tjeckiskan. Men de många olika dialekterna har upprätthållits fram till idag. _______ skrivs med det latinska alfabetet. Och det är det språk som är lättast att förstå för andra som talar slaviska. Man skulle kunna säga att _______ är en typ av mellanspråk i den slaviska regionen. Det är en bra anledning att brottas med detta vackra språk.