svenska » engelska UK   Stadsbesök


42 [fyrtiotvå]

Stadsbesök

-

+ 42 [forty-two]

+ City tour

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Är marknadsplatsen öppen på söndagar? Is t-- m----- o--- o- S------? +
Är mässan öppen på måndagar? Is t-- f--- o--- o- M------? +
Är utställningen öppen på tisdagar? Is t-- e--------- o--- o- T-------? +
   
Är zoot öppet på onsdagar? Is t-- z-- o--- o- W---------? +
Är muséet öppet på torsdagar? Is t-- m----- o--- o- T--------? +
Är galleriet öppet på fredagar? Is t-- g------ o--- o- F------? +
   
Får man fotografera? Ca- o-- t--- p----------? +
Måste man betala inträde? Do-- o-- h--- t- p-- a- e------- f--? +
Hur mycket kostar inträdet? Ho- m--- i- t-- e------- f--? +
   
Finns det grupprabatt? Is t---- a d------- f-- g-----? +
Finns det barnrabatt? Is t---- a d------- f-- c-------? +
Finns det studentrabatt? Is t---- a d------- f-- s-------? +
   
Vad är det där för en byggnad? Wh-- b------- i- t---? +
Hur gammal är byggnaden? Ho- o-- i- t-- b-------? +
Vem har byggt byggnaden? Wh- b---- t-- b-------? +
   
Jag intresserar mig för arkitektur. I’- i--------- i- a-----------. +
Jag intresserar mig för konst. I’- i--------- i- a--. +
Jag intresserar mig för måleri. I’- i--------- i- p--------. +
   

Snabba språk, långsamma språk

Det finns mer än 6.000 språk i världen. Men alla har samma funktion. De hjälper oss att utbyta information. Detta sker på olika sätt i varje språk. Därför att varje språk beter sig enligt sina egna regler. Hur snabbt ett språk talas skiljer sig också. Lingvister har bevisat detta i olika studier. För detta ändamål översattes korta texter till flera språk. Texterna lästes sedan upp av infödda talare. Resultatet var tydligt. Japanska och spanska är de snabbaste språken. På dessa språk talas nästan 8 stavelser per sekund. Kineserna talar betydligt långsammare.

De talar bara 5 stavelser per sekund. Hastigheten beror på stavelsernas komplexitet. Om stavelserna är komplexa, tar det längre tid att tala. Tyskan, till exempel, innehåller 3 ljud per stavelse. Därför talas den relativt långsamt. Att tala snabbt betyder dock inte att det finns mycket att kommunicera. Raka motsatsen! Endast lite information finns i stavelser som talas snabbt. Fastän japanerna talar snabbt förmedlar de lite innehåll. Å andra sidan säger det ‘långsamma’ språket kinesiska en hel del med ett fåtal ord. Engelska stavelser innehåller också en hel del information. Intressant är: De utvärderade språken är nästan lika effektiva! Det betyder att den som talar långsammare säger mer. Och den som talar snabbare behöver fler ord. I slutändan når alla sitt mål på ungefär samma tid.
Gissa språket!
_______ räknas till de sydslaviska språken. Det är modersmål för cirka 2 miljoner människor. Dessa människor bor i ******ien, Kroatien, Serbien, Österrike, Italien och Ungern. _______ liknar på många sätt tjeckiska och slovakiska. Många influenser från serbo-kroatiska kan också ses. Fastän ******ien är ett litet land, finns det många olika dialekter där. Detta beror på det faktum att språkregionen ser tillbaka på en brokig historia.

Detta visar sig också i vokabulären, eftersom den innehåller många utländska termer. _______ skrivs med latinska bokstäver. Grammatiken särskiljer sex kasus och tre genus. Det finns två officiella fonologier i uttalet. En av dem skiljer just mellan höga och låga ljud. En annan egenhet i språket är dess ålderdomliga struktur. ******er har alltid varit mycket öppna med respekt för andra språk. Så desto lyckligare blir de när någon intresserar sig för deras språk!