svenska » engelska UK   På zoo


43 [fyrtiotre]

På zoo

-

+ 43 [forty-three]

+ At the zoo

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Där är zoot. Th- z-- i- t----. +
Där är girafferna. Th- g------- a-- t----. +
Var är björnarna? Wh--- a-- t-- b----? +
   
Var är elefanterna? Wh--- a-- t-- e--------? +
Var är ormarna? Wh--- a-- t-- s-----? +
Var är lejonen? Wh--- a-- t-- l----? +
   
Jag har en kamera. I h--- a c-----. +
Jag har också en filmkamera. I a--- h--- a v---- c-----. +
Var finns ett batteri? Wh--- c-- I f--- a b------? +
   
Var är pingvinerna? Wh--- a-- t-- p-------? +
Var finns kängururna? Wh--- a-- t-- k--------? +
Var är noshörningarna? Wh--- a-- t-- r-----? +
   
Var finns en toalett? Wh--- i- t-- t----- / r------- (a-.)? +
Där är ett kafé. Th--- i- a c--- o--- t----. +
Där är en restaurang. Th--- i- a r--------- o--- t----. +
   
Var är kamelerna? Wh--- a-- t-- c-----? +
Var är gorillorna och sebrorna? Wh--- a-- t-- g------- a-- t-- z-----? +
Var är tigrarna och krokodilerna? Wh--- a-- t-- t----- a-- t-- c---------? +
   

Det baskiska språket

Det finns fyra erkända språk i Spanien. De är spanska, katalanska, galiciska och baskiska. Det baskiska språket är det enda utan romanska rötter. Det talas i det spansk-franska gränsområdet. Cirka 800.000 människor talar baskiska. Baskiska anses vara det äldsta språket i Europa. Men språkets ursprung är fortfarande okänt. Därför förblir baskiska en gåta för lingvister idag. Baskiska är också det enda isolerade språket i Europa. Det vill säga, det är inte genetiskt relaterat till något annat språk. Dess geografiska läge skulle kunna vara orsaken till detta. Det baskiska folket har alltid levt isolerat på grund av bergen och kusterna. På så sätt överlevde språket även efter invasionen av indo-européer.

Termen baskiska går tillbaka till latinets vascones . Baskerna kallar sig själva e uskaldunak , eller de som talar baskiska. Det visar hur mycket de identifierar sig med sitt språk e uskara . Euskara har gått i arv i första hand muntligt i århundraden. Därför finns det bara ett fåtal skrivna källor. Språket är fortfarande inte helt standardiserat. De flesta basker är bi- eller flerspråkiga. Men de behåller också det baskiska språket. Eftersom Baskien är en autonom region. Det underlättar språkpolitiska processer och kulturprogram. Barnen kan välja mellan en baskisk eller spansk utbildning. Det finns också olika baskiska typer av sport. Så kulturen och språket hos baskerna verkar ha en framtid. Förresten kan hela världen ett baskiskt ord. Det är ‘El Ches’ efternamn – … ja, det stämmer, Guevara !
Gissa språket!
Det _______ språket räknas till de mest talade av världens språk. Det är sålunda värt att ta en ******skkurs och lära sig _______ som ett främmande språk! Det är vida använt i regioner långt ifrån där det uppstod. _______n spreds till den nya världen genom erövrandet av Amerika. Den är det dominanta språket i Central- och Sydamerika! För närvarande talar cirka 338 miljoner människor _______ som sitt modersmål i världen. Av dessa bor ungefär 45 miljoner bara i USA.

_______ talas i Mexiko såväl som i ******ien. Dessutom är _______ modersmål i en stor del av Central- och Sydamerika. Likaledes förstår Brasiliens 200 miljoner människor _______ mycket bra. Den lingvistiska närheten till portugisiska är ganska stor. Förresten räknas _______ till de romanska språken. Språket härstammar från det talade latinet under senantiken. Portugisiska, franska, italienska och rumänska tillhör också den romanska språkfamilken. Många ord liknar varandra i dessa språk och är därför lättare att lära sig. Du kan hitta allt värt att veta om språket vid institutet för ******sk kultur, Instituto Cervantes.