svenska » engelska UK   På diskoteket


46 [fyrtiosex]

På diskoteket

-

+ 46 [forty-six]

+ In the discotheque

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Är den här platsen ledig? Is t--- s--- t----? +
Får jag sätta mig hos er? Ma- I s-- w--- y--? +
Gärna. Su--. +
   
Vad tycker ni om musiken? Ho- d- y-- l--- t-- m----? +
Litet för högljudd. A l----- t-- l---. +
Men bandet spelar väldigt bra. Bu- t-- b--- p---- v--- w---. +
   
Är ni ofta här? Do y-- c--- h--- o----? +
Nej, det är första gången. No- t--- i- t-- f---- t---. +
Jag har aldrig varit här förut. I’-- n---- b--- h--- b-----. +
   
Dansar ni? Wo--- y-- l--- t- d----? +
Senare kanske. Ma--- l----. +
Jag kan inte dansa så bra. I c---- d---- v--- w---. +
   
Det är mycket enkelt. It-- v--- e---. +
Jag ska visa er. I’-- s--- y--. +
Nej, hellre en annan gång. No- m---- s--- o---- t---. +
   
Väntar ni på någon? Ar- y-- w------ f-- s------? +
Ja, på min vän. Ye-- f-- m- b--------. +
Där borta kommer han ju! Th--- h- i-! +
   

Gener påverkar språk

Språket vi talar beror på vår härkomst. Men våra gener är också ansvariga för vårt språk. Skotska forskare har kommit till denna slutsats. De undersökte hur engelska skiljer sig från kinesiska. Därigenom upptäckte de att gener också spelar en roll. Därför att gener påverkar utvecklingen av vår hjärna. Det vill säga, de formar våra hjärnstrukturer. Därigenom bestäms vår förmåga att lära oss språk. Varianter av två gener är avgörande för detta. Om en särskild varant är dålig, utvecklas tonala språk. Så tonala språk talas av människor utan dessa genvarianter. I tonala språk bestäms innebörden av ord av tonernas stigning. Kinesiska, till exempel, ingår i de tonala språken.

Men om denna genvariant dominerar, utvecklas andra språk. Engelska är inte ett tonalt språk. Varianterna av denna gen är inte jämnt fördelade. Det betyder att de förekommer med olika frekvens i världen. Men språk överlever bara om de förs vidare. För att göra detta, måste barnen kunna imitera sina föräldrars språk. Så de måste kunna lära sig språket bra. Först då kommer det att föras vidare från generation till generation. Den äldre genvarianten är den som främjar tonala språk. Så det fanns troligen fler tonala språk i det förflutna än vad det gör idag. Men man får inte överskatta de genetiska komponenterna. De kan bara hjälpa till att förklara utvecklingen av språk. Men det finns inte en gen för engelska eller en gen för kinesiska. Vem som helst kan lära sig vilket språk som helst. Du behöver inte gener för det, utan snarare bara nyfikenhet och disciplin!
Gissa språket!
_______ är medlem av språkfamiljen tai-kadai. Det är modersmål för 20 miljoner människor. I motsats till många västliga språk, är _______ ett tonalt språk. I tonala språk förändrar uttalet av stavelser ordens mening. De flesta _______ ord består bara av en stavelse. Ett ord får en annan betydelse beroende på tonhöjden i stavelsen. Totalt särskiljer _______n fem tonhöjder.

Det _______ samhället var strikt uppdelat under många århundraden. Som ett resultat erkänner _______n fortfarande åtminstone fem olika nivåer av tal. Dessa sträcker sig från ett enkelt vardagsspråk till en mycket artig form av tal. Dessutom är _______ uppdelat i många lokala dialekter. Språkets semiotiska system är en hybrid av ett alfabet och stavelseskrift. Grammatikens konstruktion är inte särskilt komplex. Eftersom _______ är ett isolerande språk, finns det inga deklinationer eller böjningar. Lär dig _______ - det är verkligen ett fascinerande språk!