svenska » engelska UK   Länder och språk


5 [fem]

Länder och språk

-

+ 5 [five]

+ Countries and Languages

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
John är från London. Jo-- i- f--- L-----. +
London ligger i Storbritannien. Lo---- i- i- G---- B------. +
Han talar engelska. He s----- E------. +
   
Maria är från Madrid. Ma--- i- f--- M-----. +
Madrid ligger i Spanien. Ma---- i- i- S----. +
Hon talar spanska. Sh- s----- S------. +
   
Peter och Martha är från Berlin. Pe--- a-- M----- a-- f--- B-----. +
Berlin ligger i Tyskland. Be---- i- i- G------. +
Talar ni tyska båda två? Do b--- o- y-- s---- G-----? +
   
London är en huvudstad. Lo---- i- a c------ c---. +
Madrid och Berlin är också huvudstäder. Ma---- a-- B----- a-- a--- c------ c-----. +
Huvudstäderna är stora och bullriga. Ca----- c----- a-- b-- a-- n----. +
   
Frankrike ligger i Europa. Fr---- i- i- E-----. +
Egypten ligger i Afrika. Eg--- i- i- A-----. +
Japan ligger i Asien. Ja--- i- i- A---. +
   
Kanada ligger i Nordamerika. Ca---- i- i- N---- A------. +
Panama ligger i Mellanamerika. Pa---- i- i- C------ A------. +
Brasilien ligger i Sydamerika. Br---- i- i- S---- A------. +
   

Språk och dialekter

Det finns 6.000 till 7.000 olika språk världen över. Antalet dialekter är naturligtvis mycket högre. Men vad är skillnaden mellan språk och dialekt? Dialekter har alltid en tydligt lokal ton. De tillhör det regionala språkets varianter. Detta innebär att dialekter är en språkform med den minsta räckvidden. Som en allmän regel talas endast dialekter, de skrivs inte. De bildar sitt eget språkliga system. Och de följer sina egna regler. Teoretiskt sett kan varje språk ha flera dialekter. Alla dialekter omfattas av standardspråket i ett land. Standardspråket förstås av alla människor i ett land. Med det kan till och med talare av olika dialekter kommunicera med varandra.

Nästan alla dialekter blir mindre viktiga. Du hör knappast dialekter talas i städer längre. Standardspråket talas vanligtvis på arbetet också. Därför sägs ofta att de som talar dialekt är enkla och outbildade. Och ändå finns de på alla samhällsnivåer. Så de som talar dialekt är inte mindre intelligenta än andra. Tvärtom! De som talar på dialekt har många fördelar. I en språkkurs till exempel. De som talar på dialekt vet att det finns olika språkliga former. Och de har lärt sig att snabbt växla mellan språkliga stilar. Därför besitter de som talar på dialekt en högre kompetens för variation. De kan känna vilken språklig stil som passar i en viss situation. Det har till och med vetenskapligt bevisats. Så: Ha mod att använda dialekt - det är värt det!
Gissa språket!
_______n räknas till de sydslaviska språken. Omkring 10 miljoner människor talar _______. Majoriteten av dessa människor bor naturligtvis i ******en. Men _______ talas även i andra länder. Bland dessa Ukraina och Moldavien. _______ är ett av de äldsta dokumenterade slaviska språken. Det har också många specifika egenskaper.

Likheten med albanska och rumänska är slående. Dessa språk är inte slaviska språk. Icke desto mindre finns det många paralleller. Därför benämns alla dessa språk även som balkanspråk. De har mycket gemensamt fastän de inte är besläktade med varandra. _______ verb kan ta många former. Men det finns ingen infinitiv i _______n. Om du vill lära dig detta intressanta språk, kommer du snart att upptäcka många nya saker!