svenska » engelska UK   I simhallen


50 [femtio]

I simhallen

-

+ 50 [fifty]

+ In the swimming pool

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Idag är det hett. It i- h-- t----. +
Ska vi gå till simhallen? Sh--- w- g- t- t-- s------- p---? +
Har du lust att gå och simma? Do y-- f--- l--- s-------? +
   
Har du en handduk? Do y-- h--- a t----? +
Har du badbyxor? Do y-- h--- s------- t-----? +
Har du en baddräkt? Do y-- h--- a b------ s---? +
   
Kan du simma? Ca- y-- s---? +
Kan du dyka? Ca- y-- d---? +
Kan du hoppa i vattnet? Ca- y-- j--- i- t-- w----? +
   
Var är duschen? Wh--- i- t-- s-----? +
Var är omklädningshytterna? Wh--- i- t-- c------- r---? +
Var är simglasögonen? Wh--- a-- t-- s------- g------? +
   
Är vattnet djupt? Is t-- w---- d---? +
Är vattnet rent? Is t-- w---- c----? +
Är vattnet varmt? Is t-- w---- w---? +
   
Jag fryser. I a- f-------. +
Vattnet är för kallt. Th- w---- i- t-- c---. +
Jag går upp ur vattnet nu. I a- g------ o-- o- t-- w---- n--. +
   

Okända språk

Tusentals olika språk förekommer i världen. Lingvister uppskattar att det finns 6.000 till 7.000. Men det exakta antalet är fortfarande okänt. Detta beror på att det fortfarande finns oupptäckta språk. Dessa språk talas ofta i avlägsna regioner. Ett exempel på sådana regioner är Amazonas. Många människor lever fortfarande i isolering där. De har ingen kontakt med andra kulturer. Trots detta, har alla naturligtvis ett eget språk. Det finns fortfarande oidentifierade språk även i andra delar av världen. Vi vet fortfarande inte hur många språk det finns i Centralafrika. Nya Guinea har heller inte undersökts noggrant ur en språkvetenskaplig synvinkel. Närhelst ett nytt språk upptäcks, är det en sensation.

För cirka två år sedan upptäckte forskarna koro. Koro talas i de små byarna i norra Indien. Endast omkring 1.000 människor talar detta språk. Det talas bara. Koro finns inte i skriftlig form. Forskare är förbryllade över hur koro har kunnat överleva så länge. Koro tillhör den tibeto-burmesiska språkfamiljen. Det finns cirka 300 av dessa språk i hela Asien. Men koro är inte nära relaterat till något av dessa språk. Det betyder att det måste ha sin alldeles egen historia. Olyckligtvis dör små språk ut snabbt. Ibland försvinner ett språk inom en enda generation. Till följd därav, har forskarna ofta bara en kort tid att studera dem. Men det finns ett litet hopp för koro. Det ska dokumenteras i en ljudordbok…
Gissa språket!
_______ räknas till de finsk-ugriska språken. Som ett uralskt språk skiljer det sig markant från de indo-germanska språken. _______ är på långt håll besläktat med finska. Men denna likhet är endast märkbar i den lingvistiska strukturen. Ungrare och finnar kan inte förstå varandra. Cirka 15 miljoner människor talar _______. Dessa människor bor först och främst i ******n, Rumänien, Slovakien, Serbien och Ukraina.

Det _______ språket är uppdelat i nio dialektgrupper. Det skrivs med latinska bokstäver. Oavsett ordets längd, ligger emfasen på den första stavelsen. Det är också viktigt att skilja mellan korta och långa vokaler i uttalet. Den _______ grammatiken är inte så enkel. Den har många egenheter. Det unika i språket är ett viktigt kännetecken för den _______ identiteten. Alla som lär sig _______ kommer snabbt att förstå varför ungrarna älskar sitt språk så mycket!