svenska » engelska UK   Gå och handla


54 [femtiofyra]

Gå och handla

-

+ 54 [fifty-four]

+ Shopping

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Jag skulle vilja köpa en present. I w--- t- b-- a p------. +
Men inget som är för dyrt. Bu- n------ t-- e--------. +
Kanske en handväska? Ma--- a h------? +
   
Vilken färg skulle ni vilja ha? Wh--- c---- w---- y-- l---? +
Svart, brun eller vit? Bl---- b---- o- w----? +
En stor eller en liten? A l---- o-- o- a s---- o--? +
   
Får jag se på den där? Ma- I s-- t--- o--- p-----? +
Är den av läder? Is i- m--- o- l------? +
Eller är den av konstläder? Or i- i- m--- o- p------? +
   
Av läder naturligtvis. Of l------- o- c-----. +
Det är en särskilt bra kvalitet. Th-- i- v--- g--- q------. +
Och handväskan är verkligen mycket prisvärd. An- t-- b-- i- r----- v--- r---------. +
   
Jag tycker om den. I l--- i-. +
Jag tar den. I’-- t--- i-. +
Kan jag eventuellt byta den? Ca- I e------- i- i- n-----? +
   
Självklart. Of c-----. +
Vi slår in den som present. We--- g--- w--- i-. +
Där borta är kassan. Th- c------ i- o--- t----. +
   

Vem förstår vem?

Det finns cirka 7 miljarder människor i världen. De har allihop ett språk. Tyvärr är det inte alltid samma. Så för att tala med andra nationaliteter, måste vi lära oss språk. Det är ofta mycket svårt. Men det finns språk som är mycket lika. De som talar dessa förstår varandra utan att behärska det andra språket. Detta fenomen kallas ömsesidig begriplighet . Varvid två varianter urskiljs. Den första varianten är oral ömsesidig begriplighet . De förstår varandra när de pratar. Men de förstår inte den skriftliga formen av det andra språket. Detta beror på att språken har olika skrift.

Exempel på detta är hindi och urdu. Skriftlig ömsesidig begriplighet är den andra varianten. I detta fall förstås det andra språket i sin skriftliga form. Men de förstår inte varandra när de talar med varandra. Anledningen till detta är att de har mycket olika uttal. Tyska och holländska är exempel på detta. De närmast besläktade språken innehåller båda varianterna. Det betyder att de är ömsesidigt begripliga både i oral och skriftlig form. Ryska och ukrainska eller thailändska och laotiska är exempel på detta. Men det finns också en asymmetrisk form av ömsesidig begriplighet. Så är fallet när de som talar har olika nivåer av att förstå varandra. Portugiser förstår spanska bättre än spanjorer förstår portugisiska. Österrikarna förstår tyskarna bättre än tvärtom. I dessa exempel är uttal eller dialekt ett hinder. Den som verkligen vill ha bra samtal måste lära sig något nytt...
Gissa språket!
_______ är ett av elva oficiella språk i Syd******. Det var boernas språk. De bosatte sig i ****** under kolonisationen. Dess ursprung kan spåras tillbaka till 1600-talets Holland. Därför hör det till den västgermanska språkfamiljen. Språket har naturligtvis förändrats med tiden. _______ grammatik är enklare än holländskans idag.

Det innehåller också många element som lånades från engelskan. Detta beror på att britterna också hade kolonier i regionen. Men _______ förstås inte bara i Syd******. Det talas även i Namibia, Zimbabwe och Botswana. Man uppskattar att totalt mer än 20 miljoner människor förstår _______. Det är modersmål för 7 miljoner människor bara i Syd******. Ännu fler människor talar _______ som sitt andra eller tredje språk. En person kan lätt klara sig i många regioner i ****** med _______. Därför är det värt att lära sig detta relativt enkla språk!