svenska » engelska UK   Känslor


56 [femtiosex]

Känslor

-

+ 56 [fifty-six]

+ Feelings

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Ha lust. to f--- l--- / w--- to +
Vi har lust. We f--- l---. / W- w--- t-. +
Vi har ingen lust. We d---- f--- l---. / W- d--- w--- t-. +
   
Vara rädd to b- a----d +
Jag är rädd. I’- a-----. +
Jag är inte rädd. I a- n-- a-----. +
   
Ha tid to h--- t--e +
Han har tid. He h-- t---. +
Han har inte tid. He h-- n- t---. +
   
Ha långtråkigt to b- b---d +
Hon har långtråkigt. Sh- i- b----. +
Hon har inte långtråkigt. Sh- i- n-- b----. +
   
Vara hungrig to b- h----y +
Är ni hungriga? Ar- y-- h-----? +
Är ni inte hungriga? Ar---- y-- h-----? +
   
Vara törstig to b- t-----y +
De är törstiga. Th-- a-- t------. +
De är inte törstiga. Th-- a-- n-- t------. +
   

Hemliga språk

Med språk strävar vi efter att uttrycka vad vi tänker och känner. Så förståelse är det viktigaste syftet med ett språk. Men ibland vill inte människor bli förstådda av alla. I sådana fall, uppfinner de hemliga språk. Hemliga språk har fascinerat människor i tusentals år. Julius Caesar hade, till exempel, sitt eget hemliga språk. Han sände kodade meddelanden till alla delar av sitt imperium. Hans fiender kunde inte läsa de kodade nyheterna. Hemliga språk är skyddad kommunikation. Vi särskiljer oss själva från andra genom hemliga språk. Vi visar att vi tillhör en exklusiv grupp. Det finns olika skäl till varför vi använder hemliga språk. Älskande skriver alltid kodade brev.

Vissa yrkesgrupper har också sina egna språk. Så finns det språk för trollkarlar, tjuvar och affärsmän. Men hemliga språk används oftast för politiska ändamål. Hemliga språk har använts under nästan alla krig. De militära underrättelsetjänsterna har sina egna experter för hemliga språk. Kryptologi är läran om kodning. Moderna koder bygger på komplicerade matematiska formler. Men de är mycket svåra att avkoda. Utan kodade språk skulle vårt liv vara otänkbart. Krypterad data används överallt idag. Kreditkort och e-post - allt fungerar med koder. Barn tycker att hemliga språk är speciellt spännande. De älskar att utbyta hemliga meddelanden med sina vänner. Hemliga språk är till och med nyttiga för barnens utveckling… De främjar kreativiteten och känslan för språk!
Gissa språket!
Det _______ språket räknas till de viktigaste språken i världen. Mer än 300 miljoner människor i över 20 länder talar _______. Detta afro-asiatiska språk uppstod för flera tusen år sedan. Från att bara ha talats på den _______ halvön spreds det senare vida omkring. Det finns många olika _______ dialekter Många av dialekterna skiljer sig mycket från standard_______. Människor från olika regioner förstår ofta inte alls varandra.

Forntida _______ talas knappast idag. Det existerar mest i skriftlig form. Intresset för _______ har ökat på senare år. Många männskor finner särskilt skriftsystemet fascinerande. Det skrivs från höger till vänster. Om du vill lära dig _______, måste du lära dig i en viss ordning. Först uttalet, sedan grammatiken, sedan skriften. Om du håller dig till den ordningen kommer du definitivt att ha roligt under inlärningen.