svenska » engelska UK   Läsa och skriva


6 [sex]

Läsa och skriva

-

+ 6 [six]

+ Reading and writing

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Jag läser. I r---. +
Jag läser en bokstav. I r--- a l----- (c--------). +
Jag läser ett ord. I r--- a w---. +
   
Jag läser en mening. I r--- a s-------. +
Jag läser ett brev. I r--- a l-----. +
Jag läser en bok. I r--- a b---. +
   
Jag läser. I r---. +
Du läser. Yo- r---. +
Han läser. He r----. +
   
Jag skriver. I w----. +
Jag skriver en bokstav. I w---- a l----- (c--------). +
Jag skriver ett ord. I w---- a w---. +
   
Jag skriver en mening. I w---- a s-------. +
Jag skriver ett brev. I w---- a l-----. +
Jag skriver en bok. I w---- a b---. +
   
Jag skriver. I w----. +
Du skriver. Yo- w----. +
Han skriver. He w-----. +
   

Internationalismen

Globaliseringen stannar inte vid språk. Detta är tydligt genom ökningen av ‘internationalismen’. Internationalismen innebär ord som finns i flera språk. Orden kan därvid ha samma betydelse eller liknande. Uttalet är ofta detsamma. Stavningen av orden är vanligtvis också mycket lika. Spridningen av internationalismen är intressant. De bryr sig inte om gränser. Inte heller geografiska gränser. Och speciellt inte språkgränser. Det är ord som förstås på alla kontinenter. Ordet hotel är ett bra exempel på detta. Det finns nästan överallt i världen.

Internationalismen kommer från vetenskapen. Tekniska termer sprids också snabbt och över hela världen. Gamla sådana termer är härledda från en gemensam rot. De har utvecklats från samma ord. Men de flesta av dem är vanligtvis lånade. Det vill säga att ord införlivas helt enkelt i andra språk. Vid införlivandet spelar kulturella kretsar en viktig roll. Varje civilisation har sina egna traditioner. Det är därför inte alla nya begrepp fångas upp överallt. Kulturella normer bestämmer vilka begrepp som införlivas. Vissa saker finns bara i vissa delar av världen. Andra saker sprids mycket snabbt över hela världen. Men det är bara när de sprids, som deras namn också sprids. Det är just det som gör internationalismen så spännande! När vi upptäcker språk, upptäcker vi alltid kulturer också.
Gissa språket!
_______ är det mest talade språket i världen. Med det sagt, det finns inte bara ett utan flera _______ språk. Alla hör till den sino-tibetanska språkfamiljen. Totalt talar ungefär 1,3 biljoner människor _______. Majoriteten av dessa människor bor i Kina eller Taiwan. Det största _______ språket är standard_______, även känt som mandarin. Som Kinas officiella språk är det modersmål för 850 miljoner människor.

Andra _______ språk erkänns ofta bara som dialekter. Mandarin förstås av nästan alla människor som talar _______. All _______ har ett gemensamt skriftsystem som är mellan 4000 och 5000 år gammalt. Därför har _______ den längsta litterära traditionen av alla språk. _______ bokstäver är svårare än alfabetiska system. Men grammatiken är relativt lätt att lära, vilket gör att en person kan avancera snabbt. Och fler och fler vill lära sig _______. Ha modet att försöka - _______ är framtidens språk!