svenska » engelska UK   Ställa frågor 1


62 [sextiotvå]

Ställa frågor 1

-

+ 62 [sixty-two]

+ Asking questions 1

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
lära to l---n +
Lär sig eleverna mycket? Do t-- s------- l---- a l--? +
Nej, de lär sig lite. No- t--- l---- a l-----. +
   
fråga to a-k +
Frågar ni ofta läraren? Do y-- o---- a-- t-- t------ q--------? +
Nej, jag frågar honom inte ofta. No- I d---- a-- h-- q-------- o----. +
   
svara to r---y +
Var snäll och svara. Pl---- r----. +
Jag svarar. I r----. +
   
arbeta to w--k +
Arbetar han just nu? Is h- w------ r---- n--? +
Ja, han abetar just nu. Ye-- h- i- w------ r---- n--. +
   
komma to c--e +
Kommer ni? Ar- y-- c-----? +
Ja, vi kommer snart. Ye-- w- a-- c----- s---. +
   
bo to l--e +
Bor ni i Berlin? Do y-- l--- i- B-----? +
Ja, jag bor i Berlin. Ye-- I l--- i- B-----. +
   

Den som vill tala måste skriva!

Att lära sig främmande språk är inte alltid lätt. Språkstudenter tycker ofta att det är särskilt svårt i början. Många vågar inte säga meningar på det nya språket. De är alltför rädda att göra misstag. För dessa studenter, kan skrivandet vara en lösning. Den som vill lära sig att tala bra, bör skriva så mycket som möjligt! Att skriva hjälper oss att anpassa oss till ett nytt språk. Det finns många anledningar till detta. Att skriva är annorlunda än att tala. Det är en mycket mer komplex process. När vi skriver tar vi oss tid att överväga vilka ord vi ska använda. När vi gör det, arbetar vår hjärna mer intensivt med det nya språket. Vi är också mycket mer avslappnade när vi skriver.

Det finns ingen där, som väntar på ett svar. Så vi förlorar sakta rädslan för språket. Dessutom främjar skrivandet kreativiteten. Vi känner oss friare och leker mer med det nya språket. Att skriva ger oss också mer tid än att tala. Och det stödjer minnet! Men den största fördelen med att skriva, är den opersonliga formen. Det betyder att vi noggrant kan granska resultatet av vår formulering. Vi ser allt tydligt framför oss. På det viset kan vi fixa våra misstag själva och lära oss under processen. Vad du skriver på det nya språket är teoretiskt sett inte viktigt. Det viktiga är att formulera skriftliga meningar regelbundet. Om du vill öva, kan du skaffa dig en brevvän utomlands. Sedan bör ni träffas personligen någon gång. Du kommer att få se: Att tala är mycket lättare nu!
Gissa språket!
_______ är modersmål för mer än 90 miljoner människor. Dessa människor bor framför allt i ******land, Österrike och Schweiz. _______ talas också i Belgien, Liechtenstein, norra Italien och Luxemburg. Förutom dem som har språket som modersmål, finns det 80 miljoner människor som förstår _______. _______ är ett av de mest inlärda främmande språken. Liksom engelska och holländska räknas det till de västgermanska språken. Det influerades av andra språk under många århundraden.

Detta beror på att språkregionen ligger mitt i Europa. Nu för tiden integreras framför allt engelska termer i den _______ vokabulären. Ett annat kännetecken för det _______ språket är de många olika dialekterna. Men dessa förlorar alltmer i betydelse. Standardspråket sprids mer och mer, särskilt genom media. Därför vill många skolor lära ut dialekter igen. ****** grammatik är inte speciellt lätt, men det är värt besväret! _______n hör till de tio viktigaste språken i världen.