svenska » engelska UK   Ställa frågor 2


63 [sextiotre]

Ställa frågor 2

-

+ 63 [sixty-three]

+ Asking questions 2

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Jag har en hobby. I h--- a h----. +
Jag spelar tennis. I p--- t-----. +
Var finns en tennisbana? Wh--- i- t-- t----- c----? +
   
Har du en hobby? Do y-- h--- a h----? +
Jag spelar fotboll. I p--- f------- / s----- (a-.). +
Var finns en fotbollsplan? Wh--- i- t-- f------- / s----- (a-.) f----? +
   
Min arm gör ont. My a-- h----. +
Min fot och min hand gör också ont. My f--- a-- h--- a--- h---. +
Var finns en läkare? Is t---- a d-----? +
   
Jag har en bil. I h--- a c-- / a- a---------. +
Jag har också en motorcykel. I a--- h--- a m---------. +
Var finns en parkeringsplats? Wh--- c---- I p---? +
   
Jag har en pullover. I h--- a s------. +
Jag har också en jacka och ett par jeans. I a--- h--- a j----- a-- a p--- o- j----. +
Var är tvättmaskinen? Wh--- i- t-- w------ m------? +
   
Jag har en tallrik. I h--- a p----. +
Jag har en kniv, en gaffel och en sked. I h--- a k----- a f--- a-- a s----. +
Var finns salt och peppar? Wh--- i- t-- s--- a-- p-----? +
   

Kroppen reagerar på tal

Tal bearbetas i hjärnan. Hjärnan är aktiv när vi lyssnar eller läser. Detta kan mätas med olika metoder. Men inte bara hjärnan reagerar på språklig stimulans. Färska studier visar att tal även aktiverar vår kropp. Kroppen arbetar när den hör eller läser vissa ord. Framför allt ord som beskriver fysiska reaktioner. Ordet le är ett bra exempel på detta. När vi läser detta ord, rör sig ‘de muskler vi använder för att le’. Även negativa ord har en mätbar effekt. Ett exempel på detta är ordet smärta . Kroppen visar en tydlig smärtreaktion när vi läser detta ord. Man skulle kunna säga att vi imiterar det vi läser eller hör.

Ju livligare talet är, desto mer reagerar vi på det. En exakt beskrivning har en stark reaktion som följd. Kroppens aktivitet mättes för en studie. Försökspersoner fick se olika ord. Det fanns positiva och negativa ord. Försökspersonernas ansiktsuttryck förändrades under testerna. Munnens och pannans rörelser varierade. Det visar att talet har en stark effekt på oss. Ord är mer än bara ett kommunikationsmedel. Vår hjärna översätter tal till kroppsspråk. Exakt hur det fungerar har ännu inte undersökts. Det är möjligt att resultaten från studien kommer att få konsekvenser. Läkare diskuterar hur man bäst ska behandla patienter. Många sjuka människor måste genomgå en lång runda av terapi. Och det finns en hel del att tala om under processen…
Gissa språket!
Amerikansk _______ räknas till de västgermanska språken. Det är en nordamerikansk dialekt, liksom kanadensisk _______. Det är modersmål för ungefär 300 miljoner människor. Därför är det den mest talade formen av _______. Men det är mycket likt brittisk _______. Som regel kan talare av båda formerna lätt kommunicera med varandra. Konversationen blir endast svår om båda talar mycket starka dialekter.

Det finns få distinkta skillnader mellan de två formerna. Dessa gäller först och främst uttal, vokabulär och stavning. I många fall avviker grammatik och skiljetecken från varandra. Betydelsen av amerikansk _______ ökar jämfört med brittisk _______. Detta beror huvudsakligen på det stora inflytandet från nordamerikansk film och musikindustri. De har exporterat sitt språk i hela värden under århundraden. Även Indien och Pakistan, en gång brittiska kolonier, adopterar idag "amerikanismer". Lär dig amerikansk _______, det är det mest inflytelserika språket i världen!