svenska » engelska UK   Negation 1


64 [sextiofyra]

Negation 1

-

+ 64 [sixty-four]

+ Negation 1

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Jag förstår inte ordet. I d---- u--------- t-- w---. +
Jag förstår inte meningen. I d---- u--------- t-- s-------. +
Jag förstår inte betydelsen. I d---- u--------- t-- m------. +
   
läraren th- t-----r +
Förstår ni läraren? Do y-- u--------- t-- t------? +
Ja, jag förstår honom bra. Ye-- I u--------- h-- w---. +
   
lärarinnan th- t-----r +
Förstår ni lärarinnan? Do y-- u--------- t-- t------? +
Ja, jag förstår henne bra. Ye-- I u--------- h-- w---. +
   
folk th- p----e +
Förstår ni folk? Do y-- u--------- t-- p-----? +
Nej, jag förstår dem inte så bra. No- I d---- u--------- t--- s- w---. +
   
väninnan th- g--------d +
Har ni en väninna? Do y-- h--- a g---------? +
Ja, jag har en. Ye-- I d-. +
   
dottern th- d------r +
Har ni en dotter? Do y-- h--- a d-------? +
Nej, jag har ingen. No- I d----. +
   

En blind person behandlar tal effektivare

Människor som inte kan se, hör bättre. Därför kan de röra sig lättare genom vardagen. Men blinda människor bearbetar också tal bättre! Många vetenskapliga studier har kommit fram till denna slutsats. Forskare lät försökspersoner lyssna på inspelningar. Hastigheten på talet ökades sedan avsevärt. Trots detta, kunde de blinda försökspersonerna förstå inspelningarna. De seende försökspersonerna, å andra sidan, kunde knappast förstå. Inspelningens hastighet var alltför hög för dem. Ett annat experiment kom fram till liknande resultat. Seende och blinda försökspersoner lyssnade på olika meningar. En del av varje mening var manipulerad. Det sista ordet var ersatt med ett nonsensord.

Försökspersonerna fick bedöma meningarna. De var tvungna att bestämma om meningarna var förnuftiga eller bara nonsens. Medan de arbetade igenom meningarna, analyserades deras hjärnor. Forskarna mätte vissa hjärnvågor. Därigenom kunde de se hur snabbt hjärnan löste uppgiften. Hos de blinda försökspersonerna syntes en viss signal mycket snabbt. Denna signal indikerar att en mening analyserats. Hos de seende försökspersonerna syntes denna signal mycket senare. Varför blinda människor behandlar tal effektivare är ännu inte känt. Men forskarna har en teori. De tror att deras hjärna använder en särskild hjärnregion intensivt. Det är den region där seende människor bearbetar synintryck. Denna region används inte för att se, hos blinda människor. Så den är ‘tillgänglig’ för andra uppgifter. Av detta skäl, har den blinde en större kapacitet att bearbeta tal...
Gissa språket!
Brittisk _______ är den form av _______ som talas i Storbritannien. Den räknas till de västgermanska språken. Den är modersmål för ungefär 60 miljoner människor. Den skiljer sig från amerikansk _______ inom ett fåtal områden. _______ anses således vara ett pluricentriskt språk. Det betyder att det är ett språk som har flera standardformer. Skillnader kan till exempel relatera till uttal, vokabulär och stavning.

Brittisk _______ är uppdelad i många dialekter som i vissa fall är mycket olika. Under lång tid ansågs de som talar dialekt som outbildade och kunde inte hitta bra jobb. Idag är det annorlunda, även om dialekter fortfarande spelar en roll i Storbritannien. Brittisk _______ har också påverkats starkt av franskan. Detta går tillbaka till den normandiska erövringen 1066. I sin tur tog Storbritannien sitt språk till andra kontinenter under kolonialtiden. På så sätt blev _______n ett av de viktigaste språken i världen under de senaste århundradena. Lär dig _______, men snälla, lär dig originalet!